Đugum: Čelik je prošao najteži period svoje historije

Nakon potpisivanja Ugovora o reprogramu poreznog duga sa Poreznom upravom Federacije BiH u utorak, na Bilinom polju danas vladaju veliko olakšanje i optimizam, mada tek predstoje aktivnosti na konačnoj deblokadi klupskog transakcijskog računa, ističu iz zeničkog nogometnog premijerligaša.

Time će biti omogućena i registracija stranih igrača te trenera Aydina Ogluna, a što sada još nije moguće pa je neizvjesno da li će turski trener i u nedjelju navečer protiv FK Željezničar sjediti na klupi na Bilinom polju.

Porezni dug nije i jedini dug Nogometnog kluba Čelik zbog čega je račun blokiran, ali direktor Ismet Đugum ističe kako je sada sve puno lakše.

-Uz mnoge probleme i prepreke koje su pred nas postavljane od raznih nivoa vlasti, konačno je potpisan reprogram. Ugovor sam jučer i predao gradonačelniku Fuadu Kasumoviću. Grad je preuzeo obavezu da će plaćati rate iz ugovora. Ugovor je potpisan na 10 godina i 120 rata, a prva rata na naplatu dospijeva 20. augusta ove godine, a zadnja 20. jula 2028. – ističe Đugum, koji napominje i kako je ukupan porezni dug, bez kamata, 2.653.683,15 KM.

Dugovi su nastali od 2002. do 2016. godine, s tim što od 2004. godine nijedan fening nije uplaćen za doprinose.

– Nadam se da Čelik više neće doći u situaciju da se razmišlja da li će da se gasi, uvodi stečaj…Čelik je ovim prebrodio najteže trenutke svoje historije i nadamo se da će, sada, ići samo na bolje. Turski investitor, Aydin Oglun, prihvatio je obavezu da će, nakon potpisa reprograma,  redovno izvršavati sve prispjele obaveze – napominje Đugum.

(bosanski.com)