Personalizirani proizvodi Aldijane Tufekčić od kreativnog hobija prerasli u poslovnu priču

Piše: Dejla Bajrić

Kada želimo bliskim osobama pokloniti nešto, nerijetko tražimo kreativne ideje koje će pokazati koliko dobro poznajemo osobu koju želimo usrećiti ali i koliko smo vremena i truda utkali u taj poklon.

Jedna kreativna djevojka iz Srebrenika je duge potrage za idealnim poklonom skratila i olakšala slatke muke. Njena radionica broji mnoštvo raznolikih proizvoda od kojih je svaki priča za sebe.

Aldijana Tufekčić je 26-godišnja inžinjerka mašinstva koja nije uspjela pronaći posao u svojoj struci nakon dobijene diplome. Kako kaže, u potrazi za poslom razlog za odbijanje uvijek je bio taj, što je Aldijana ženskog spola.

Međutim, iako nije pronašla posao u struci, odlučila je svoje vrijeme preusmjeriti na hobi koji će joj donijeti i prihode. Prije pet godina započela je sa ručnom izradom personaliziranih proizvoda. Kako kaže, njena kreativna strana prisutna je oduvijek u njenom životu i godinama je tražila način da je ispolji na prave stvari.

“Dok sam još bila mala, roditelji su mi poklanjali lančiće i narukvice koji imaju svi, ali sam ja uvijek te poklone naknadno prepravljala kako bi to bilo nešto što samo ja imam. “ – kaže Aldijana.

Ideju o izradi personaliziranih poklona dobila je nakon primljenog poklona koji je bio rađen samo za nju. Upravo to je bio razlog da Aldijana odluči posjetiti radnju sa repromaterijalom, što je bio početak njene male kreativne priče.

“Kada sam prvi put ušla u radnju ispunjenu repromaterijalom, već na vratima sam počela dobijati mnoštvo ideja o tome koje proizvode želim izraditi. Na početku sam izrađivala narukvice, lančiće, vezice za dječije cucule ali s vremenom je spektar ponude postajao sve veći.” – rekla je Aldijana u razgovoru za Glas TK.

Iz Aldijanine male radionice mogu se poručiti gravirani privjesci, jastuci sa printom, čokoladice sa natpisima, okviri sa dizajniranim posterima, šolje, puzzle, plišani medvjedi sa majicama na kojima se rade slike ili tekst po zelji.

Kako je vrijeme prolazilo Aldijanin hobi je prerastao u poslovnu priču do momenta kada više nije mogla sama da izrađuje i isporučuje narudžbe pa je u taj posao uključila i svoju porodicu.

Anegdote su kako nam kaže, brojne, od onih vezanih za poručivanje proizvoda do onih koje se dogode pri isporukama.

“Često se sjetim anegdote kada sam imala isporuku narudžbi za dvije prijateljice. Međutim, mi smo se prilikom susreta zapričale i pri isporuci zamijenile njihove narudžbe. Nakon nekoliko minuta smo se rastale, ali smo vjerovatno u istim momentima shvatile šta se dogodilo, pa smo se za par minuta ugledale kako sa različitih strana trčimo na isto mjesto kako bi razmijenile vrećice.” – priča nam kroz smijeh Aldijana.

Proizvodi se mogu poručiti na Facebook profilu pod imenom Aldijana Buljubašić i preko Instagram profila jewelry_by_aldijana. Narudžbe je moguće preuzeti lično u Srebreniku i Tuzli, a u ostale gradove proizvodi se šalju poštom.

“Svima koji imaju san o započinjanju vlastitog hobija ili biznisa želim poručiti da se ne plaše ostvariti taj san. Počeci su teški ali je ključ u tome da istrajemo u svojoj namjeri jer kroz svaki rad učimo, formiramo svoju ličnost, stvaramo nova prijateljstva i na kraju, dobijemo i određenu finansijsku dobit ukoliko taj posao radimo cijelim srcem.” – kazala je Tufekčić za kraj razgovora.