Panonika pred kraj sezone 2022

Iako je sezona kupanja na Panonskim jezerima Tuzla , Kapije su ostale otvorene za sve one koji se nemogu lako da pomire sa krajem sezone koja je već najavljena. Mnogi su to osjetili kroz varljivo vrijeme i neka hladna jutra, pa su žurili na svoje plaže na kojima su najčešće plivali.Tako su i ptice osjetile da se nešto događa, nema uobičajene graje na plažama na koje one često dolaze među kupače kao da su im stalni prijatelji. Čak su jednoj kupačici na sunčanju kljucnili na nokat na nogu, što je to obradovalo.
Duž cijele plaže spasioc Marino Čukić obilazi obalu , da je siguran da je sve uredu, a na službenom ulazu na Kapiji ga u to uvjerava lijepi momak Aldin, koji je sretan da dežura u lijepom ambijentu Panonike koja je okružena sa različitim drvećem koji daje posebnost i podsjećanje na Panonsko more koje se opet vratilo u naš grad. Na prvom jezeru se kupaju zajedno drugari Enver Rahmanović i Enes Begtašagić koji su u društvu sa dr. Mašom Altumbabić i lijepom Nusretom , uživaju u vodi, ne mareći da je hladna jer  razgovor osvježava, što im priređuje Mašo , nekadašnji zaposlenik UKC Tuzla koji sada živi u Holandiji i stigao je iz dalekog svijeta u svoj grad da uživa u tuzlanskom moru.
tako misli i Slavica ibrišimović koja stiže cijelu sezonu na Panoniku , često i pješice zbog zdravlja , ne uzlazi iz vode jer jedna je Panonika, kako ističu i gosti iz dijaspore koji su stigli poslije odmora na Jadranu na Panoniku i hvale ljepotu koja je raširena duž cijelih plaža , a posebno naglašavaju da nema nigdje ljepote na jednom mjestu ističući  pored kupanja i zabave, koncerte, sportske događaje i restorane duž cijelih plaža, koje su okružene drvećem koje sa svojim granama čiste pluća.
Tako misli i spasioc Rizah Jaganjac koji je već treću sezonu na dežurstvu na Panonskim jezerima koja je zavolio dušom, a ove sezone je sve proteklo u najboljem redu , bez ikakvih oincidenata i žao mu je što su dani postali varljivi.Takvu ljepotu da osjeti ovog sunčanog dana na kupanje je došao i Zlatan Salkić koji se odmara poslije plivanja u vodi u kojoj je ronio , da pokaže svoje vještine.
Svakako na Panonici je svijetla tačka Kralj Panonike , Mujo Sinanović, najstariji kupač koji svako jutro žuri rano , bojeći se da mu neko titulu ne preuzme jer želi da je glavni i dalje od prvog dana kako je naučio da dolazi žurnim korakom i obiđe obalom sva tri jezera , pa se poslije smjesti na svoje mjesto sa kojeg se spušta na kupanje , a često prepliva cijelu obalu. Često se sa Kraljem žele neki i da fotografišu što je ovog puta požurio kroz obalu do ljepotice plaže Hanke, da se sa njom snimi za uspomenu. Kao i uvijek ističe , da voli toliko Panoniku i ako bih umro volio bih na svojoj Panonici, bez koje nemogu da živim.Prepliva Kralj često cijelo jezero i to ga je izliječilo i od sunca je pocrnio što ga je osvježilo i pomladilo i hod mu se popravio .
Na drugom jezeru sa suprugom je gospodin Salihović koji svima pokazuje ruku koju je bio slomio , ali voda mu je izvukla bol i više ga ne boli.
Direktor Panonike Maid Porobić je dočekao goste koji su stigli na festival „BIKEFestPANONIKA“ te ističe da je zadovoljan sa završetkom turističke sezone jer je sve urađeno kako smo očekivali jer smo se pripremali za goste.Nabavili smo ove sezone i nove suncobrane, ležajke, obezbijedili smo i nadzor za sgurnost gostiju , ponudili smo mnogo kulturnih  događaja, sportskih, koncerata.Tokom ove sezone imali smo 365 hiljada posjetilaca, 95% od našeg plana i mogu reči da je sezona bila uspješna. Završen je uspješno i Bike Festival i već se pripremamo za Surete Raftera koji će se održati od 16-18 septembra .
U narednom periodu smo otvorili Kapije za šetnju, a Slapovi će svakako privući mnoge goste , da se inhaliraju.Nema više spasioca i ne mjerimo ispavnost vode, ali slana voda svakako liječi sve bolsti, ističe
direktor Panonike Porobić, koji je zadovoljan ovogodišnjom turističkom sezonom.

Piše: Duška REBIĆ