Otvorena izložba fotografija „Novinari, kamermani i fotoreporteri kroz Blickov objektiv 30 godina“ autora Ahmeta Bajrića Blicka

U povodu 3. maja Svjetskog dana slobode medija na Trgu slobode u Tuzli otvorena je izložba autora Ahmeta Bajrića Blicka, fotoreportera iz Tuzle.Ovaj kulturni događaj koji je organizovan u povodu Svjetskog dana medija okupio je mnogobrojne novinare, snimatelje, kamermane i druge građane da pogledaju izložbu.
Na izložbi je predstavljeno 200 fotografija na kojima su svi novinari i fotoreporteri koji su u proteklih 30 godina radili ili i dalje rade na ovom području. Kako je izjavio autor izložbe Ahmet Bajrić Blicko, želio sam da na Svjetski dan slobode medija skrenem pažnju na slobodu medija  koja je prilično ugrožena, i želio sam da iskoristim priliku i da dam malo publiciteta novinarima.Želio sam ujedno da kažem  da su novinari što se tiče finansijskog stanja u najlošijoj situaciji. Fotografije sam snimao od 1992-2022 godine, ali sam sada predstavio samo 200 fotografija od 1500 koje sam pravio,  na kojima sam predstavio novinare, kamermane, fotoreportere , koje sam snimao na nekim izložbama ili važnim događajima, a bilo je dosta izložbi.Najviše cijenim dokumentarne fotografije, koje ostaju kao dokumenat za sva vremena,  planiram  još jednu izložbu u Tuzli u septembru. Mnogo volim fotografiju i cijeli život sam posvetio fotografiji , nema većeg događaja u Tuzli da nisam bio i ostavio iza sebe veliku arhivu, istakao je  Ahmet Bajrić Blicko.
Ova izložba predstavlja jedan dokumenat medija koji su radili svoj posao sa istinom jer su se mediji čuvari istine .Ljudi pokušavaju dokazati da postoje različite istine, a nema različitih istina, postoji samo jedna istina.Sloboda medija nesmije biti ugrožena jer sloboda medija i novinari predstavljaju slobodu svih nas, naglasio je gradonačelnik Tuzle,Jasmin Imamović, koji je ujedno čestitao ovom prilikom svima Svjetski dan slobode medija.
Novinarka Almasa Hadžić , koja je u vrijeme 1992-2022 bila aktivna na ovim prostorima ističe, da se u to vrijeme sretala sa raznim ličnostima koji su dolazili i prolazili u to teško vrijeme u Tuzli, poznate ličnosti ,išlo se na zadatak u svakom trenutku  je trebalo biti spremno, moralo se raditi u svakom trenutku . Ovo je jedan dokumenat , a na fotografijama sam već pronašla da ima 17 novinara, fotoreportera i kamermana koji nisu više među živima, a dali su nemjerljiv doprinos ovoj profesiji, istakla je Hadžić.
Izložbi je prisustvovala i nana Fata Orlović koja je svojim prisustvom uveličala ovaj događaj jer se i ona godinama borila za istinu u svom životu i istinom je pobjedila.
Izložba na Trgu slobode ostaje otvorena 15 dana, do kada se može pogledati.
Duška REBIĆ