Otvorena italijanska biblioteka „Salinas“ u Tuzli


Piše: Duška Rebić

U organizaciji Udruženja građana italijanskog porijekla „Rino Zandonai“ u Tuzli otvorena je italijanska biblioteka pod nazivom „Salinas“. Biblioteka sadrži 1301 knjižnu jedinicu različitog žanra, pisano na italijanskom jeziku i 111 publikacija na njemačkom jeziku.


Prema riječima predsjednika Udruženja italijanskog porijekla „Rino Zandonai“ Tihomira Knežičeka, biblioteka je otvorena sa ciljem da se sačuva fundus italijanskih knjiga koje posjeduje udruženje Italijana, ali i ujedno da građanstvo imalo pristup literaturi na italijanskom jeziku. U biblioteci su većinom zastupljena beletristika italijanskih književnika kao što su: Umberto Eco, Alberto Moravia, Elio Vitorino, Daniele Luttazzi, Luigi Pirandella, Dante Aligeri, ali i svjetski kniževnici, Tolstoj, Willsur Smith, Mark Twen Kafke, Tomas Mann, Pablo Neruda.

U biblioteci se nalaze enciklopedije, rječnici i gramatika italijanskog jezika, literatura za djecu, putopisi, stručne, turističke i druge publikacije. Većina knjiga iz oblasti beletristike su izdanja štampana uz serijalne izdavače Bur, RSC, Rizzoli, A, Borupiani , Ovse Maggi, Ore. U biblioteci se nalazi 111 knjiga beletristike na njemačkom jeziku.
“Finansijsku podršku uspostavu italijanske biblioteke dao je Grad Tuzla u okviru granta za nacionalne manjine , a stručna pomoć je pružilo osoblje JU Narodne biblioteke „Derviš Sušić“ u Tuzli.” – kazao je Knežiček.
Biblioteka se nalazi na adresi Tuzla, Rudarska 49 (sredina superbloka u Rudarskoj ulici. Nema radno vrijeme, a pristup je omogućen putem kontakta tel. 062 335 930 ili 061 936 643.
Zanteresovani građani i institucije BiH mogu knjige na italijanskom jeziku pokloniti italijanskoj biblioteci „Salinas“i na taj način povećati knjižni fond jedinstvene biblioteke  u Bosni i Hercegovini , ističu iz Udruženja „Rino Zandonai“.