Otvoren konzulat Republike Mađarske za Tuzlanski i Zeničko – dobojski kanton

U prostoru Tržnog centra „Dramar” u Tuzli, danas je svečano otvoren Konzulat Republike Mađarske za Tuzlanski i Zeničko – dobojski kanton. Svečanosti je prisustvovao i premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić koji je ovom prilikom imenovanom konzulu Alenu Duriću čestitao na imenovanju i istaknuo zadovoljstvo pozitivnim trendom u razvoju odnosa između Bosne i Hercegovine i Mađarske.

„Univerzitetska i privredna saradnja, trgovina, kulturna razmjena, sve su to segmenti života na čemu temeljimo i ovaj današnji događaj. Činjenica da je Mađarska država donijela odluku da otvori Konzulat u Tuzli, potvrđuje namjeru da jačamo naše partnerstvo i da ga dovedemo na jedan viši nivo u svim oblastima saradnje. Očekujem da jedna od prioritetnih misija Konzulata bude unapređenje ekonomskih interesa, sa ciljem da se učvrste bilateralni ekonomski odnosi između naše dvije zemlje i naših preduzeća. Uz unapređenje spoljnotrgovinskih odnosa očekujem da Konzulat bude i partner u realizaciji zajedničkih projekata međuregionalne saradnje”, rekao je ovom prilikom premijer Gutić.

Također, premijer Gutić je akcentirao da je otvaranje Konzulata i svojevrsna kruna velike investicije koju je mađarska kompanija Wizz Air, prije nepunih mjesec dana, ostvarila u Tuzlanski kanton, odnosno dopremanju svog drugog aviona Airbus A320, ukupne vrijednosti skoro 100 miliona KM, na Međunarodni aerodrom Tuzla. Time je osim direktnih 40-tak novih radnih mjesta, otvoreno još barem isto toliko u pratećim djelatnostima, rekao je premijer