Otvoren Javni poziv za podršku poljoprivrednicima u TK

Otvoren je Javni poziv za dodjelu sredstava poljoprivrednicima u skladu sa Programom novčane podrške za poljoprivredu i ruralni razvoj u Tuzlanskom kantonu. Za ove namjene u Budžetu TK je predviđeno  sedam miliona KM, što je više za 2,5 miliona KM u odnosu na prvobitno planirana sredstva. Novčana sredstva su raspoređena po modelu podrške proizvodnji, te kapitalnih ulaganja i drugih vrsta podrške. Za ostvarivanje prava na dodjelu sredstava podnosioci zahtjeva moraju biti upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava, imati prebivalište na području TK te izmiriti sve poreske obaveze i obaveze o zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta.

“Programom je predviđeno da se za obrtnike one koji imaju registrovan obrt visina tih sredstava uveća za 20 % u odnosu na sredstva predviđena ovim programom u cilju samozapošljavanja da stimulišemo poljoprivredne proizvođače da registruju obrte i osiguraju zdravstveno osiguranje.” – rekao je Vahidin Smajlović, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK

Ono što je novost u ovogodišnjem Programu je podrška proizvođačima organske hrane budući da ova proizvodnja postaje sve veći trend. Osim toga, došlo je do povećanja izdvajanja za određene vrste proizvodnje.

“Prije svega za kukuruz, proizvodnju kornišona, industrijsku preradu,  za proizvodnju merkantilnog krompira, povećani su podsticaji za preradu u animalnoj proizvodnji i otkup poljoprivrednih proizvoda  prije svega za kornišone.” dodao je Smajlović.

Ministar ističe da su nastojali povećati sredstva za one sektore u kojima prethodnih godina nije dolazilo do povećanja iznosa podrške čime su poljoprivrednici posebno zadovoljni.

“Program je prije predlaganja na sjednici Skupštine prethodno usaglašen sa predstavnicima poljoprivrednih proizvođača i dobio je pozitivno mišljenje i na povećanje sredstava i sam Program.” zaključio je Vahidin Smajlović, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK.

Program postaje operativan sa danom donošenja što znači da poljoprivredni proizvođači već mogu podnijeti zahtjev za odobravanje sredstava. Spisak potrebne dokumentacije dostupan je na web stranici resornog ministarstva, a javni poziv će trajati do kraja godine.