Otkriven maloljetni počinilac lažne dojave o postavljenoj bombi

U saopštenju za javnost Uprave policije MUP-a TK – navodi se da se u ponedjeljak  6. juna  Policijskoj stanici Centar/PU Tuzla obratio suposlenik Srednje medicinske škole Tuzla i prijavio da je, neposredno prije prijave, na službenu e-mail adresu zaprimljena poruka da je u pomenutoj školi postavljeno eksplozivno sredstvo. Odmah nakon zaprimljene prijave, policijski službenici PS Centar/PU Tuzla izvršili su evakuaciju učenika i uposlenika škole, dok su službenici Odsjeka za kriminalističku tehniku i KDZ Uprave policije MUP-a TK-a izvršili unutrašnji pregled prostorija kojom prilikom nije pronađena eksplozivna naprava.

U cilju rasvjetljavanja opisanog krivičnog djela, službenici Uprave policije/Sektor kriminalističke policije/Odsjek za borbu protiv organizovanog i kompjuterskog kriminaliteta, pod nadzorom postupajućeg tužioca Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, izvršili su izuzimanje potrebne dokumentacije, te poduzeli sve mjere i radnje u svrhu identifikacije pošiljaoca spornog e-maila. Na osnovu prikupljenih informacija, uz saradnju sa međunarodnim policijskim agencijama i organizacijama, policijski službenici došli su do saznanja o mogućem počiniocu, a riječ je o maloljetnoj osobi.

U četvrtak, 16.6.2022.godine postupajući po naredbi Općinskog suda u Tuzli izvršen je pretres stambenih prostorija koje koristi osumnjičena osoba, kojom prilikom su pronađeni i izuzeti tragovi i dokazi važni za krivični postupak, te će u narednom periodu, protiv počinioca, Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona biti podnesen Izvještaj, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo „Zloupotreba znaka za pomoć i opasnost“ iz člana 372. Krivičnog zakona FBiH.

Takođe, u proteklom periodu Uprava policije MUP-a Tuzlanskog kantona zaprimila je određen broj prijava o postavljenim eksplozivnim napravama (u drugim školama i jednom tržnom centru), gdje je KDZ pregledom utvrđeno da se radi o lažnim dojavama, najvjerovatnije sa ciljem zaustavljanja nastavnog procesa i prometa, koje su izazvale uznemirenost građana, te bespotrebno angažovanje većeg broja policijskih službenika, kao i drugih nadležnih službi (Vatrogasne jedinice i Službe hitne medicinske pomoći).

S tim u vezi, napominjemo da službenici Odsjeka za borbu protiv organizovanog i kompjuterskog kriminaliteta, u saradnji sa međunarodnim policijskim agencijama i organizacijama, intenzivno poduzimaju sve raspoložive mjere i radnje na prikupljanju digitalnih tragova i dokaza, u cilju identifikacije i procesuiranja počinilaca ovih krivičnih djela, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena, navodi se u saopštenju Uprave policije MUP TK-a