19.Ljetna sezona na Panonskim jezerima u Tuzli je otvorena svečano

U povodu otvaranja 19.Ljetne sezone na Panonskim jezerima u Tuzli, održana je press konferencija na kojoj se govorili o Tuzlanskom načinu turizma koji je specifičan u cijeloj BiH i šire.
Kako je istaknuto ovom prilikom očekuje se da će slana jezera ove sezone posjetiti oko 380.000 gostiju koji će pored kupanja i sunčanja imati priliku da uživaju u mnogobrojnim sadržajima.
Prema riječima prvog čovjeka Grada Tuzle, Jasmina Imamovića koji je bio inicijator i svjedok svih događaja od otvaranja prvog slanog jezera 2003 godine, kada je Tuzla imala samo tri hotela, a sada imamo 35 hotela, motela i veliki broj privatnih smještaja, a za gradnju i novih privatnih smještaja imamo još zahtijeva. Grad Tuzla je dobitnik najvišeg UN-ovog priznanja Svjetske turističke organizacije koje se dodjeljuje za inovacije u oblasti turizma.Radi se o plaži najvećih mogućih standarda , kakve je teško naći i na Jadranskoj obali .Posebno bih istakao kvalitet vode, brojne spasioce, uvijek prisutne kola Hitne pomoći, kaže gradonačelnik Imamović, te ističe, da smo do sada imali 5,3 miliona posjeta, te pozivamo sve ljude da dođu na plažu da ljetuju u Tuzli. Zahvaljujem se svim turističkim i ugostiteljskim radnicima , hotelijerima, taxistima na ljudskom odnosu prema turistima, naglašava gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović.
Direktor JKP Pannonica d.o.o. Tuzla, Maid Porobić očekuje uspješnu sezonu, a od zvaničnog otvaranja sezone od 1.juna i za 15 dana smo imali 18.000 gostiju. Očekujemo da će  slana jezera tokom sezone posjetiti 380.000 gostiju, samo nam je potrebno dugo toplo ljeto. Uposlili smo 150 radnika,  možda ćemo ih još primiti ako bude potreba koji vode brigu o našim gostima. Želimo da zabavimo goste tako da već večeras imamo koncert grupe Crvena jabuka, a tokom cijelog ljeta ćemo imati koncerte, dio smo i Kaleidoskopa , spremamo i Bike Fest za septembar, a već preko vikenda ćemo imati i Sajam na kojem će izlagati i Bingo, pa će biti i nagradna igra, deguistacije proizvoda ističe direktor Panonike, Maid Porobić.
Kako je izjavila direktorica Turističke zajednice Grada Tuzle, Amra Jaganjac, posjetioci će moći uživati u brojnim zabavnim sadržajima.Kao turistička organizacija Panonika ne samo da opravdava već i osvjetljava obraz na samo u BiH, već i šire , a imamo već najavljene grupne posjete. Osim kupanja na slanim jezerima svi koji dođu imaju prilku da se zabave u ugostiteljskim objektima , festivalima u sklopu programa Ljeto u Tuzli.Očekujempo ove godine sjajne rezultate i da turistička sezona  ne bude samo u ljeto, već  da produžimo na jesen i zimu, naglasila je direktorica Jaganjac.
Kako je istaknuto ovom prilikom Kompleks Panonskihh jezera u Tuzli je najjeftinija turistička destinacija u BiH u odnosu na boravak gostiju , kvalitet i ljekovitost vode i ostalih usluga, pa smo ulaz za odrasle morali poskupiti od 15 do 17 posto, a ostale su stare cijene za djecu,špenzionere , učenike, studente, socijalne kategorije..
Najjeftiniji smo u BiH , U Trebinju je ulaz u vodeni park od 25 do 30 KM , u Sarajevu u bazenu ulaz je 14 KM , u Banja Luci od 12 do 14 KM, dok je na bazenima na Ozrenu 25 KM ,ističe direktor JKP Panonika Tuzla, Maid Porobić.
Piše: Duška REBIĆ