Osuda antisemitskih poruka putem uvrijedljivih grafita u Tuzli i Sarajevu

Koalicija za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje najoštrije osuđuje incidente koji su se desili proteklih dana u Tuzli i Sarajevu, a koji se odnose na ispisivanje antisemitskih uvrijedljivih grafita u i na ulazima stambenih zgrada u kojima žive članovi Jevrejske zajednice.

Koalicija u saopćenju za javnost navodi da su vlasnici objekata u oba slučaja incidente prijavili policiji, da je policija obavila uviđaj, te da su sačinjene fotografije na mjestu događaja.

Članice Koalicije za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje smatraju da se incidenti koji imaju obilježja zločina iz mržnje i koji kao motiv učinjenja imaju predrasude prema određenim kategorijama stanovništva, ne smiju tolerisati i zanemarivati.

Istovremeno, članice Koalicije pozivaju nadležne organe, a prvenstveno Ministarstvo unutrašnjih poslova i Tužilaštvo Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona da ulože sve napore kako bi pronašli počinioce i adekvatno ih procesuirali.

– Incidenti koji su se desili doprinose osjećaju nepovjerenja u bosanskohercegovačkom društvu i neophodno je pravovremeno i adekvatno procesuirati i sankcionisati ovakvu vrstu krivičnih djela – navodi se u saopćenju.

(nezavisni)