Osigurana sredstva za nabavku opreme u svim domovima zdravlja

Za nabavku opreme domova zdravlja u Tuzlanskom kantonu iz Budžeta je izdvojeno 780 hiljada KM. To znači da će dobiti po 60 hiljada koja će ove ustanove, kako navode iz resornog ministarstva, uglavnom utrošiti za nabavku potrebne opreme, što je precizirano potpisanim ugovorima.

”Neki domovi zdravlja su se izjasnili da žele da nabave sanitetska vozila, da je to ono što im je potrebno, neki su se izjasnili da žele da nabave nešto od medicinske opreme, da li sitnije ili krupnije, nešto za laboratorijsku dijagnostiku, a neki domovi zdravlja su se opredijelili da unaprjeđuju stomatološku djelatnost”, kazala je Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK.

Planirana sredstva neće biti dovoljna za nabavku svega potrebnog, te će ustanove primarnog oblika zdravstvene zaštite, ovim sredstvima pokušati osigurati ono osnovno.

”Dobro će nam doći, da su dostatna nisu, ali se nadamo da će to ostati neka trajna akcija od strane Vlade. Svaka ustanova ima svoje prioritete, konkretno mi u Domu zdravlja Banovići ćemo nabaviti nekoliko EKG aparata, hematološki brojač za laboratoriju i izvršit ćemo digitalizaciju mamografskog aparata”, rekao je Mehmed Salkić, direktor Doma zdravlja Banovići.

Vlada Tuzlanskog kantona prvi put je uputila ovakav vid pomoći domovima zdravlja a nije njihov osnivač. U izvršnoj vlasti svjesni su da sredstva od 780 hiljada KM neće promijeniti stanje u zdravstvenim ustanovama u potpunosti. No, na ovaj način ukazuju da je potrebno osigurati što bolje uslove za pacijente u svim zdravstvenim ustanovama.

”Sredstva u nekim dijelovima neće biti dostatna, zato je ostavljen prostor i za sufinansiranje, da se uključi još neko u finansiranje s jedne strane, s druge strane ovo je prvi put i onoliko koliko smo mogli”, navodi Čolić.

”Želimo na određeni način svim korisnicima zdravstvene zaštite TK da dodatno pomognemo, da taj sektor osnažimo i to je jedan od početnih koraka”, istakao je Irfan Halilagić, premijer TK.

Iz Vlade su pozvali gradove i općine da izdvoje dodatna sredstva za domove zdravlja, nabavku neophodne opreme kako bi usluga osiguranicima bila bolja. Halilagić navodi da će uputiti i pismo lokalnim zajednicama da budu odgovorni prema ustanovama primarnog oblika zdravstvene zaštite.