OS BiH: “Dan otvorenih vrata” u Dubravama – Stabilna sigurnosna situacija u BiH

Tokom 2022. godine završetkom ciklusa obuke u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine planiran je prijem 309 mladih vojnika, 155 podoficira i 117 oficira, čime bi ukupna popuna Oružanih snaga bila 585 vojnih lica.

Dan Oružanih snaga Bosne i Hercegovine obilježava se 1. decembra i od samog osnivanja, pa do danas pripadnici Oružanih snaga aktivnosti koje provode usmjeravaju na jačanje sposobnosti komandi i jedinica, kako bi dokazali da su garancija mira, slobode, prosperiteta i sigurnosti građana.

Ono što je definisano Zakonom o odbrani BiH i ono što je misija i zadaci OS BiH nije upitno nijednog momenta i zadaci koje mi izvršavamo će biti realizovani u potpunost i mi smo spremni za to. Oružane snage definitivno su prilika za mladog čovjeka bilo da želi da postane vojnik, podoficir ili oficir”, kazao je za RTV Slon brigadir Emir Kliko, komandant 5.pbr OS BiH.

Povodom obilježavanja Dana oružanih snaga BIH danas je upriličen Dan otvorenih vrata u vojnoj kasarni u Dubravama. Tom prilikom učenicima je prezentovano naoružanje i oprema kojom raspolaže jedinica Oružanih snaga BiH smještena na ovoj lokaciji. Dan otvorenih vrata se obilježava tradicionalno već sedamanest godina, odnosno od postojanja OS BiH. Ono što je posebno istaknuto danas jeste da je sigurnosna situacija u Bosni i Hercegovini stabilna.

“ Tom prilikom na tom Danu otvorenih vrata građanima predstavimo čime raspolažemo, kako radimo, kako funkcionišemo, u kojim uslovima, kojim naoružanjem i opremom raspolažemo, kojim zadacima se bavimo i to su uglavnom aktivnosti koje nas prikazuju i približavaju našim građanima”, rekao je Kliko.

Očuvanje mira i stabilnosti naše države u rukama je onih najmlađih koji zapravo predstavljaju našu budućnost, mišljenja je brigadir Kliko. Također, komanda 5. Pješadijske brigade Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u ponedjeljak će organizovati i svečanu ceremoniju kojom će biti obilježen Dan oružanih snaga Bosne i Hercegovine 1. decembar.

(rtvslon)