Osam stranaka u trci za vlast u TK

Vodeće stranke u Tuzlanskom kantonu čekaju konačne rezultate izbora. Ko će biti vlast, a ko opozicija moglo bi se reći da je jasno. Međutim, u ovoj trci sve je moguće, a naš kanton je po tome posebno poznat. Na osnovu preliminarnih rezultata CIK-a BIH u kojima je obrađeno više od 79 posto biračkih mjesta izborni prag u TK prešlo je 8 političkih subjekata. Vodeća stranka je Stranka demokratske akcije koja je osvojila 30,32 % glasova, iza nje slijedi SDP sa osvojenih 18,37 % glasova.Treća stranka u kantonu po broju osvojenih glasova je DF sa 9,85 posto, slijedi Pokret demokratske akcije sa 8,51 osvojenih glasova, potom Stranka za BIH koja je trenutno osvojila 5,70% glasova, Narod i pravda 5,10% te Socijaldemokrati BIH sa osvojenih 3,96 % glasova i na kraju Naša stranka sa osvojenih 3,39 % glasova.

Prema trenutnim preliminarnim rezultatima najviše predstavnika u Skupštini TK imat će Stranka demokratske akcije, odnosno 13 zastupnika. U ovoj stranci zadovoljni su ostvarenim rezultatima.

Rezultat SDA je prije svega rezultat rada prethodne Skupštinske većine i Vlade TK, koju je predvodio premijer Irfan Halilagić  i građani su između ostalog na ovaj način kazali da smo bili na pravom putu i da smo dobro radili .I u tom kontekstu, kao liderska stranka preuzet ćemo lidersku poziciju i u procesima pregovaranja za formiranje nove skupštinske većine, odnosno nove vlade Tuzlanskog kantona” rekao je Midhat Čaušević, predsjednik Kadrovske komisije KO SDA TK

Na pitanje da li će kao vodeća stranka većinu u Skupštini TK formirati sa strankama koje su već dio vlasti, Čaušević kaže:“U ovom momentu stranački organi još nisu zauzeli nikakav stav, kako i na koji način će SDA voditi pregovarački proces, ali ono što zasigurno možemo kazati, jeste da će to sigurno biti programska, koalicija, koja će opet biti koncipirana na konkretnim mjerama, odnosno na programima od kojih će najviše koristi imati građani Tuzalanskog kantona, a samim tim i bh. društvo.”

Druga vodeća stranka u TK kantonu na osnovu preliminarnih rezultata je Socijaldemokratska partija. Ovu stranku prema trenutnim rezultatima predstavljat će 7 zastupnika u Skupštini TK.

Što se tiče neke projekcije prije izbora planirali smo da imamo nekih 14 do 15. U ovom trenutku imamo 13. Jedan državni, četiri federalna i osam planiramo kantonalnih zastupnika. Možemo biti relativno zadovoljni sa onim što smo ostvarili, tako da postoje neke šanse, neke mogućnosti da na bazi ovih rezultata razgovaramo sa drugim političkim stranka o formiranju izvršne vlasti “kaže Dževad Hadžić, predsjednik KO SDP TK

Obzirom da je još uvijek u toku prebrojavanje glasova, sagovornici se slažu da je rano govoriti o mogućim koalcijama.

Postoji više načina, više mogućnosti da se to formira. Mi ćemo već sutra imati jedan sastanak unutar kantonalnog odbora na kojem ćemo donijeti neke smjernice i pravac budućeg djelovanja. Očekujem da ćemo sutra imati jasnu sliku kada je u pitanju broj mandata svih političkih subjekata” ističe Dževad Hadžić, predsjednik KO SDP TK

Iako za sada ne možemo sa sigurnošću tvrditi ko će činiti vlast u Tuzlanskom kantonu, prema trenutnim rezultatima CIK BiH poznata su imena budućih zastupnika u Skupštini TK, a koji su dobili najviše glasova na izborima.

Zastupnici SDA bit će Smajo Mandžić, Irfan Halilagić, Muamer Zukić, Šekib Umihanić, Lejla Vuković, Fadil Kudumović, Jasmina Lugavić, Suvada Džuzdanović, Bahrudin Ahmetagić, Damir Šišić, Edin Dedić, Hasiba Kurtić i Edin Vikalo.

Iz SDP najviše glasova za Skupštinu TK osvojili su Dževad Hadžić, Mirela Memić, Slađan Ilić, Vahidin Smajlović, Vedrana Petrović, Hamza Bešić i Amila Hodžić.

Iz Demokratske fronte; Žarko Vujović, Sandra Imširović, Boris Krešić i Ivana Mijatović. Pokret demokratske akcije; Senad Alić, Lejla Ćebić- Đerzić, Jakub Suljkanović i Mehmed Hasanović.

Stranku za BiH u Skupštini TK predstavljat će Asmir Hasić i Emir Salihović.

Iz Naroda i pravde Mirsad Šljivić i Izen Hajdarević, Socijaldemokrati BIH Emir Begić i Husein Tokić, i Naša stranka Amir Hasičević

 

(rtvslon.ba)