JKP Komunalac: Završava projekat “Narandžasti vikend”

Građani Tuzle koji žive u kućama i prigradskim mjesnim zajednicama, još nekoliko dana će imati priliku odložiti svoj kabasti otpad, koji će im besplatno odvesti radnici JKP Komunalac. Ovo je posljednje ovogodišnje besplatno prikupljanje kabastog otpada u ovoj godini. Projekat koji je građanima poznat kroz akcije „Narandžasti vikend“ rezultat je prekogranične saradnje Tuzla – Užice.

“Mi smo već najavili više puta da je ovo period kad mi završavamo ovaj projekat narandžasti vikend, ovo je bio period od 17 mjeseci gdje smo sa partnerima iz grada Užice imali u dva mjesta u Tuzli i u Užicama imali ovaj projekat”, kazao je u izjavi za RTV Slon Admir Bećirović, direktor JKP Komunalac Tuzla.

U proteklih nešto više od godinu dana sa građanima je ostvarena dobra saradnja. Reakcije su pozitivne, a poštovali su se i termini u kojima se kabasti otpad prikuplja. Zbog toga će, uprkos završetku projekta JKP Komunalac Tuzla nastaviti sa akcijama prikupljanja i odvoženja kabastog otpada, ali na nešto drugačiji način.

“S obzirom da je ovo zadnji termin postavljanja posuda za prikupljanje krupnog i kabastog otpada koji se veže za zajednički projekat sa Srbijom, mi ćemo završiti sa ovim projektom ali moramo građane obavijestiti da ćemo nastaviti i u narednom periodu, ali ćemo projekat modifikovati i realizovati svojim sredstvima, jer nema smisla da se odustane od nečega što se pokazalo dobro i kvalitetno”, dodao je Bećirović.

S obzirom da besplatno prikupljanje kabastog otpada traje narednih nekoliko dana, trebao bi biti organizovan još jedan “Naradnžasti vikend”.

“Mi ćemo praititi taj naš termin i navjerovatnije ćemo ponuditi i taj četvrti termin. Po pozivu naši radnici obilaze rubne mjesne zajednoce, i prikupljamo taj otpad, ne postavljamo peke, ali smo građanima omogućili da nas pozovu kad iznesu otpad, a mi ga prikupimo.”

Prikupljanje kabastog otpada traje do 09. oktobra, a sve što prikupe, radnici JKP Komunalac besplatno odvoziti u reciklažno dvorište na deponiji “Desetine”.