Općina Gradačac i Vlada TK – Podrška za izgradnju dvije škole

Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona danas je u općini Gradačac posjetila osnovne škole u Vučkovcima i Požarikama kako bi još jednom iskazali podršku njihovoj gradnji.

Također su razgovarali i s načelnikom općine Edisom Dervišagićem o problemu izgradnje infrastrukture u povratničkim naseljima, ali i projektima poboljšanja turističkog potencijala Gradačca.

Stara područna osnovna škola u Vučkovcima je srušena, a na njenom mjestu bit će izgrađena nova. Za to su prikupljene sve potrebne dozvole i izabran izvođač radova, pa bi kamen-temeljac mogao biti postavljen za petnaestak dana. Učenici su trenutno smješteni u prostorijama džamije lokalnog džemata. Nastavu izvodi pet nastavnika, a pohađa je 120 učenika u četiri razreda. Od Kantonalne vlade dobili su oko 260 hiljada KM, dok će stotinu hiljada KM osigurati Općina Gradačac.

Direktorica JU OŠ ”Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak” Rabija Sadiković je kazala da će škola će biti rađena po glavnom projektu, te da će imati učionice, kabinete, biblioteku, prostor za predškolski odgoj i drugo.

”Dugogodišnji problem je bio s odvijanjem nastavnog procesa i raduje me da ćemo u narednim danima biti u prilici da položimo kamen-temeljac za osnovnu školu u Vučkovcima”, izjavio je ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK Zlatan Muratović.

U Požarikama je osnovna konstrukcija školske zgrade odavno izgrađena. Ona bi, kada se završi, trebala rasteretiti centralnu školu, ali i pomoći ovom naselju u kojem je primjetna ekspanzija učenika. Vlada Tuzlanskog kantona je obezbijedila sredstva za nastavak gradnje, no postoje problemi imovinsko-pravne prirode za ovaj objekat u kojem bi, prema planu, nastavu trebalo pohađati oko 150 učenika u pet odjeljenja.

”Ovo je naselje možda je jedno od najvećih prigradskih naselja u općini Gradačac i svakodnevno imamo dolaske iz rubnih dijelova općine, tako da možemo očekivati svakim danom sve veći broj učenika”, kazao je  direktor JU OŠ ”Ivan Goran Kovačić” Esed Karić.

Podršku za izgradnju ove dvije škole pružile su i Općina Gradačac i Vlada Tuzlanskog kantona, a dogovoreno je da se zajedničkim snagama riješi problem škole u Požarikama.

”Naglasili smo svoju spremnost da pomognemo u toj izgradnji i u finansijskom smislu, pa su u ovoj godini već previđena sredstva iz budžeta općine Gradačac za školu u Vučkovcima, a izrazili smo spremnost da u narednoj budžetskoj godini pomognemo izgradnju škole na Požarikama. Sve nadležne općinske službe su na raspolaganju za pripremu dokumentacije i prevazilaženje određenih problama kojih trenutno imamo pri izgradnji škole”, izjavio je načelnik Općine Gradačac Edis Dervišagić.

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić izrazio je zahvalnost Općini Gradačac i načelniku na iskazanoj spremnosti da i finansijski pomognu ova dva projketa, kao i za spremnost načelnika i općinskih službi da se prevaziđu problemi koji postoje u vezi imovinsko-pravnih odnosa.

Pored toga, premijer Gutić i načelnik Dervišagić su razgovarali o izgradnji infrastrukture u povratničkim naseljima u općini Gradačac, ali i o projektima koji se odnose na unapređenje turizma i saobraćaja. Zajednički stav je da turistički potencijal ove općine tek treba doći do izražaja.

(Fena)