Od maja blokirana registracija lijekova u BiH

Blokirana je registracija lijekova u Bosni i Hercegovini jer Komisija za lijekove nije zasjedala od maja.

“Komisija za lijekove ne zasjeda od maja jer Vijeće ministara BiH nije još uvijek dalo saglasnost na Odluku o isplati naknada za rad članovima Komisije”, potvrdila je za Radiosarajevo.ba Biljana Tubić, pomoćnica direktora za Sektor za lijekove Agencije za lijekove i medicinska sredstva.

Imajući u vidu da je mišljenje Komisije neophodno u postupku davanja dozvole za stavljanje lijeka u promet, jasno je da blokada u radu Komisije za lijekove znači i blokadu u registraciji lijekova.

Posljedice blokade registracije ometat će da određeni lijekovi dođu do pacijenata, a postoji mogućnost i o potencijalnim tužbama zbog kršenja zakonskih rokova u postupku rješavanja zahtjeva za davanje dozvole za stavljanje lijeka u promet.

Kako je navela Tubić, Agencija trenutno ima 120 zahtjeva za izdavanje dozvole za stavljanje lijeka u promet koji čekaju na mišljenje Komisije za lijekove.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva već pet puta je urgirala kod Vijeća ministara da se Odluka o isplati naknada za rad usvoji, ali bez rezultata.

Također, Agencija se već godinu dana nalazi bez rukovodstva jer se vlasti ne mogu dogovoriti o tome koga postaviti na funkcije.

(radiosarajevo)