OO PDA Živinice: Održana javna tribina

Sinoć je u prepunoj velikoj sali BKC Živinice  održana javna tribina Pokreta Demokratske Akcije, pod nazivom “Pokret Demokratske Akcije-Pokret za 21.vijek”.

Nakon intoniranja državne himne i odavanja počasti učenjem fatihe i minutom ćutnja poginulim braniteljima BiH, velikom broju prisutnih obratili su se posjetiocima tribine dr. Mirsad Kukić – predsjednik PDA BiH,Azmir Husić – potpredsjednik PDA BiH, Senad Alić – povjerenik KO PDA TK, dr. Narcisa Šiljegović – povjerenica Asocijacije žena OO PDA Živinice i Said Muhić ing. – povjerenik OO PDA Živinice.

Prvi se za govornicom pojavio povjerenik OO SDA Živinice Said Muhić, koji je, između ostalog rekao:

“Večeras prepuna sala BKC Živinice slikovito govori o podršci i ugledu koju naš Pokret Demokratske Akcije ima među građanima općine Živinice i unaprijed potvrđuje da je naša politika najbolja, a naša principijelna politička opcija pobjednička.Okupili smo se ovdje da zajedno kažemo odlučno NE politici koja BiH vodi u propast, gurajući je u diktaturu njihovog jednoumlja.PDA je pokret koji se zalaže za društvo jednakih šansi, bez privilegovanih pojedinaca i grupa.Nama u PDA je najveća obaveza i čast da se borimo za našu zemlju, našu lokalnu zajednicu na svim poljima, na svim mjestima, pa i ovdje gdje su aktuelene federalne i državne vlasti odustale i kazale da je borba na tim poljima uzaludna, a to su rudnici, elektro energetski objekti, poljoprivreda i sl.Dolaskom PDA na politčku scenu BiH prestali smo da čekamo rješenja, već smo počeli rješenja da tražim za sva nagomilana nerješena pitanja”, rekao je Muhić.

Predsjednica Asocijacije žena OO PDA Živinice dr.Narcisa Šiljegović se osvrnula na ulogu žene u društvu, što je prepoznala PDA, te je Asocijacija formirana i u Živinicama. “Želimo ravnopravno učešće u donošenju svih odluka za bolji život građana, a to možemo u PDA BiH-rekla je dr.Narcisa Šiljegović.

Povjerenik KO PDA TK Senad Alić je rekao da na području Tuzlanskog kantona ova politička partija broji preko 21 hiljadu članova i da je taj broj u stalnom porastu:

“Ono što najviše boli građane Tuzlanskog kantona, Unsko-sanskog i Zeničko-dobojskog kantona jeste da je građanin Sarajeva 2,5 puta vredniji od građana u ovim kantonima. S pravom nas ljudi prozivaju zašto je dječiji doplatak u Sarajevu 150 KM, a u TK 25 KM. Građani su prepoznali da više niko ne vodi brigu za ravnomjeran razvoj kantona i lokalnih zajednica. Ako nemamo jake lokalne zajednice, nećemo imati ni jaku državu. Mi ćemo se zalagati za jednakost ekonomskog razvoja, da ne bude favorizovanja u cijeloj našoj državi. Smatramo da svi građani, bez obzira na nacionalnost, moraju biti ravnopravno zastupljeni”.

Azmir Husić je poznati privrednik i vlasnik firmi u SAD, koji rado ulaže u razvoj BiH. Tokom ratnih dešavanja uspio se spasiti iz Podrinja, ka općini Živinice, odakle ga je put odveo u SAD.Rekao je da želi osnovati PDA u Podrinju, kako bi počeo neko misliti i na taj dio BiH, koji masovno, zbog nebrige vlasti, napuštaju građani-rekao je potpredsjednik PDA BiH Azmir Husić.

Mevludin Mahmutbegović, proslavljeni ratni komandant Živiničkih osa je pozdravio prisutne i poželio puno uspjeha PDA BiH. Veliki aplauz se prolomio kada je pozvao predsjednika dr.Mirsada Kukića da primi priznanje Živiničkih osa”Zlatni orden” za veliki doprinos tokom odbrambeno oslobodilačkog rata i poslijeratne izgradnje, na čemu se Kukić zahvalio. Nakon obraćanja prisutnim građanima Kukliću je dodjeljna umjetnička slika.

Tokom izlaganja Kukić je govorio o stanju prije i poslije razlaza sa SDA, te iznio programske ciljeve PDA BiH u narednom periodu.Osvrnuo se na političko stanje u BiH, Federaciji i TK.Istakao je da je PDA jedinstven pokret koji je preuzeo vlast u jednom dijelu države, a da nije učesnik izbora.”PDA nije samo u TK, širimo se na prostore BiH, pa i Podrinje u Republici Srpskoj.Mjesta u PDA BiH ima za sve koji našoj državi misle dobro.Iznio je strategiju razvoja BiH, te se kritički osvrnuo na lažna ulaganja Elektroprivrede u energetski sektor rudarstva, te kako rudnici u Živinicama posluju sa zastarjelom tehnologijom i veoma lošim uslovima rada, potrebi ravnomjernog ulaganja u infrastrukturu, bez favorizovanja niti jednog dijela, kao što je to slučaj sada.

Prisutni su upoznati sa ciljevima stranke, kao što su očuvanje cjelovitosti, suverenosti i teritorijalnog integriteta BiH, izgradnja BiH kao demokratske države, zaštita i unapređenje ljudskih prava i temeljnih sloboda, obrazovanje mladih u skladu sa evropskim standardima, zaštita i unapređenje životne sredine, osiguranje punih vjerskih sloboda vjerskih zajednica i dr.

Glas TK /Š.G./