Namirnice u BiH skuplje iz mjeseca u mjesec

Iako su zagovarači povećanja akciza na naftu i naftne derivate od 1. februara ove godine tvrdili da neće doći do poskupljenja proizvoda i usluga, građani BiH se svakodnevno susreću sa višim cijenama pojedinih namirnica.

Poskupljenja se, prema izvještajima entitetskih statističkih zavoda, ne mogu vezati za poskupljenje nafte i naftnih derivata.

Ipak, ono što građane najviše interesuje jesu cijene proizvoda za ličnu upotrebu, koje bilježe lagani rast iz mjeseca u mjesec. S druge strane, gorivo je na benzinskim pumpama širom BiH jučer poskupjelo treći put u posljednja tri mjeseca. Vlast šuti, naftaši se bogate, a samo pojedini zvaničnici pozivaju na odgovornost prema građanima i stopiranje podizanja cijena na pumpama.

Stanovnici Bosne i Hercegovine u kontinuitetu se suočavaju sa sve skupljom potrošačkom korpom, koja iznosi blizu 2.000 KM, što je za 2,5 puta više od prosječnih plata u oba bh. entiteta, ako se u obzir uzme da prosječna plata u BiH iznosi blizu 850 KM.

Mart “skuplji” od februara za 0,4 posto

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Bosni i Hercegovini, mjerene indeksom potrošačkih cijena, su u martu 2018. godine u odnosu na februar u prosjeku zabilježile rast za 0,4 posto.

Više cijene su zabilježene u odjeljcima hrane i bezalkoholnih pića za 0,6 posto, alkoholnih pića i duhana 1,3 posto, odjeće i obuće 2,5 posto, zdravstva i prijevoza 0,2 posto, rekreacije i kulture 0,1 posto.

Nivo cijena u martu 2018. godine u odnosu na isti mjesec 2017. godine viši je za 1,1 posto.

Januar “jeftiniji” od februara za jedan posto

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u BiH mjerene indeksom potrošačkih cijena, u februaru 2018. godine u odnosu na januar, u prosjeku su zabilježile rast za jedan posto.

Više cijene su zabilježene u odjeljcima hrane i bezalkoholnih pića za 0,9 posto, stanovanja i režijskih troškova za 0,7 posto, zdravstvo za 0,1 posto, prijevoza za 5,1 posto, restorana i hotela za 0,2 posto te ostalih proizvoda i usluga za 0,1 posto.

Nivo cijena u februaru 2018. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine viši je za 0,9 posto.

“Divljaju” cijene voća i povrća

Prema podacima federalnog zavoda za statistiku zabilježen je značajan porast cijena voća, za 5,3 posto, povrća za 3,5 posto i upotrebe prijevoznih sredstava za 5,5 posto u februaru u odnosu na januar 2018. godine.

Zavod za statistiku FBiH u martu je u odnosu na februar zabilježio porast cijena u grupi hrane i bezalkoholnih pića za 0,5 posto te cijena voća za 3,3 posto i povrća za 1,3 posto.

Potrošačke cijene u martu u odnosu na februar 2018. godine su u prosjeku porasle za 0,3 posto. U grupi Hrane i bezalkoholnih pića cijene su u prosjeku više za 0,5 posto. Cijene voća su porasle za 3,3 posto, a povrća za 1,3 posto.

(Klix.ba)