Omaž akademiku Zdenku Lešiću na Književnim susretima Cum grano salis

Omaž akademiku Zdenku Lešiću, selektoru i predsjedniku žirija Književnih susreta Cum grano salis, upriličen je danas u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla.

O liku i djelu istaknutog akademika govorili su književnik Hadžem Hajdarević, pjesnikinja Ferida Duraković i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, saopćeno je iz gradske uprave.

– Mi ukazujemo poštovanje, u povodu dana rođenja, velikanima književnosti južnoslavenskih prostora. U Tuzli mora biti ukazano poštovanje velikom piscu, i to u povodu njegovoga rođenja, pa i kada u zemljama iz ex Jugoslavije to poštovanje ne bude ukazano na adekvatan način. Ove godine nema na književnim susretima, na žalost preminuloga, akademika profesora Zdenka Lešića. Ugledni profesor književnosti, član Akademije nauka i umjetnosti BiH Zdenko Lešić, kao predsjednik i kao član žirija za dodjelu Nagrade Meša Selimović dao je nemjerljiv doprinos ugledu Nagrade Meša Selimović – izjavio je gradonačelnik Imamović.

Večeras će u Međunarodnom ateljeu “Ismet Mujezinović” biti upriličene promocije knjige Slobodana Stefanovića “Sjene iz bureta”, novog romana “Čovjek koji je imao loš dan” Jagode Iličić te nove knjige pjesama Hadžema Hajdarevića “Kiša rujanka ušiva rasute nerve“.

(fejm.ba)