Oko 500 građana prijavilo štetu, potreban smještaj za 10 porodica

Zamjenik načelnika opštine Kozarska Dubica Dušan Drljić predočio je danas ministru uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senki Jujić da su u zemljotresu u ovoj opštini oštećeni mnogi javni i privatni objekti, da je štetu već prijavilo oko 500 građana i da za sada ima do 10 porodica kojima mora da bude obezbijeđen smještaj.

“Saradnja lokalne vlasti i Vlade Republike Srpske je na zavidnom nivou, a predstavnici institucija Srpske u najkraćem roku reagovali su i u ovoj situaciji”, rekao je novinarima Drljić.

On je naveo da je Vlada Srpske interventno reagovala i opštini Kozarska Dubica odobrila 100.000 KM.

“Mislim da će to biti samo prvi dio da bi se intervenisalo u obnovi oštećenih objekata”, rekao je Drljić i dodao da je realno očekivati da ukupna procjena štete bude izvršena do kraja januara.

Drljić je naveo da je određenu štetu prijavilo već oko 500 građana, a da će prioritet u sanaciji imati javni objekti i porodične kuće koje su neuslovne za stanovanje.

“Komisije su i u ovom trenutku na terenu, a, prema nepotpunim informacijama, za sada imamo do 10 porodica kojima moramo obezbijediti smještaj”, rekao je Drljić.

On je naglasio da je u narednim danima važno pokazati solidarnost da bi se pomoglo ugroženim stanovnicima.

Jujićeva je izjavila da je najvažnije da nije bilo ljudskih žrtava u zemljotresu koji je pogodio Hrvatsku, a osjetio se u cijelom regionu.

“Materijalne štete ima, ali se ona uvijek može otkloniti. Juče je na sjednici Vlade Republike Srpske donesen zaključak o jednokratnoj pomoći opštinama Kostajnica i Kozarska Dubica, koja će i jednoj i drugoj lokalnoj zajednici dobro doći u ovom momentu”, rekla je Jujićeva novinarima.

Ona je pozvala sve ljude dobre volje da pomognu opštini Kostajnica u saniranju štete od zemljotresa.

“Tamo je materijalna šteta i te kako velika. Imaju podršku u mehanizaciji pojedinih jedinica lokalne samouprave iz okruženja, ali njima treba podrška i u fizičkom smislu – neophodno im je ljudstvo”, rekla je Jujićeva.

Ona je navela da je u Kostajnici zatekla Republičku upravu civilne zaštite, koja već treći dan intenzivno radi na terenu.

“Njihova namjera je da do 5. januara saniraju sve objekte i obezbijede siguran povratak za 20 do 30 porodica u njihove stambene objekte”, precizirala je Jujićeva.

Ona je sve građane Republike Srpske zamolila da doček Nove godine, božićne i predstojeće praznike proslave u krugu porodice i ispoštuju mjere Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

“Želim da nam svima nova 2021. godina donose uspjeh u porodičnom, poslovnom, društvenom i svakom drugom segmentu života”, poručila je Jujićeva.