Oko 500 građana prijavilo štetu, potreban smještaj za 10 porodica

Oko 500 građana prijavilo štetu, potreban smještaj za 10 porodica

Zamjenik načelnika opštine Kozarska Dubica Dušan Drljić predočio je danas ministru uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senki Jujić da su u zemljotresu u ovoj opštini oštećeni mnogi javni i privatni objekti, da je štetu već prijavilo oko 500 građana i da za sada ima do 10 porodica kojima mora da bude obezbijeđen smještaj.

“Saradnja lokalne vlasti i Vlade Republike Srpske je na zavidnom nivou, a predstavnici institucija Srpske u najkraćem roku reagovali su i u ovoj situaciji”, rekao je novinarima Drljić.

On je naveo da je Vlada Srpske interventno reagovala i opštini Kozarska Dubica odobrila 100.000 KM.

“Mislim da će to biti samo prvi dio da bi se intervenisalo u obnovi oštećenih objekata”, rekao je Drljić i dodao da je realno očekivati da ukupna procjena štete bude izvršena do kraja januara.

Drljić je naveo da je određenu štetu prijavilo već oko 500 građana, a da će prioritet u sanaciji imati javni objekti i porodične kuće koje su neuslovne za stanovanje.

“Komisije su i u ovom trenutku na terenu, a, prema nepotpunim informacijama, za sada imamo do 10 porodica kojima moramo obezbijediti smještaj”, rekao je Drljić.

On je naglasio da je u narednim danima važno pokazati solidarnost da bi se pomoglo ugroženim stanovnicima.

Jujićeva je izjavila da je najvažnije da nije bilo ljudskih žrtava u zemljotresu koji je pogodio Hrvatsku, a osjetio se u cijelom regionu.

“Materijalne štete ima, ali se ona uvijek može otkloniti. Juče je na sjednici Vlade Republike Srpske donesen zaključak o jednokratnoj pomoći opštinama Kostajnica i Kozarska Dubica, koja će i jednoj i drugoj lokalnoj zajednici dobro doći u ovom momentu”, rekla je Jujićeva novinarima.

Ona je pozvala sve ljude dobre volje da pomognu opštini Kostajnica u saniranju štete od zemljotresa.

“Tamo je materijalna šteta i te kako velika. Imaju podršku u mehanizaciji pojedinih jedinica lokalne samouprave iz okruženja, ali njima treba podrška i u fizičkom smislu – neophodno im je ljudstvo”, rekla je Jujićeva.

Ona je navela da je u Kostajnici zatekla Republičku upravu civilne zaštite, koja već treći dan intenzivno radi na terenu.

“Njihova namjera je da do 5. januara saniraju sve objekte i obezbijede siguran povratak za 20 do 30 porodica u njihove stambene objekte”, precizirala je Jujićeva.

Ona je sve građane Republike Srpske zamolila da doček Nove godine, božićne i predstojeće praznike proslave u krugu porodice i ispoštuju mjere Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

“Želim da nam svima nova 2021. godina donose uspjeh u porodičnom, poslovnom, društvenom i svakom drugom segmentu života”, poručila je Jujićeva.