Održana svječana sjednica Gradskog vijeća Tuzle: Bosna i Hercegovina, jedina domovina

Građani Bosne i Hercegovine su na referendumu održanom 1. marta 1992. godine, velikom većinom, izglasali nezavisnost Bosne i Hercegovine i time izabrali da žive u suverenoj i demokratskoj Bosni i Hercegovini, čime je potvrđen višestoljetni kontinuitet državnosti Bosne i Hercegovine. Ovaj dan predstavlja simbol hrabrosti, odlučnosti i volje naroda Bosne i Hercegovine da izbori svoju slobodu i suverenitet.

Obilježavanju važnog datuma u historiji Bosne i Hercegovine, građani Tuzle daju poseban značaj. Danas je održana svečana sjednica Gradskog vjeća Tuzle, na kojoj su se nakon intoniranja državne himne prisutnima obratili Nataša Perić, predsjedavajuća Gradskog vijeća Tuzle i Zijad Lugavić, gradonačelnik Tuzle.

– Manifestacionom i spomeničkom kulturom moramo da se borimo protiv svih oblika fašizma, koji nažalost nije nestao i protiv kojih se moramo svakodnevno boriti. Budućim generacijama moramo usaditi ideju antifašizma i ukazati na opasnost koji donosi fašizam, koji nije nestao kada je Hitler pobijeđen, rekla je između ostalog predsjedavajuća GVT-a Nataša Perić, dodajući da današnje obilježavanje 1. Marta uliva nadu da je više nas koji BiH doživljavamo kao domovinu bez alternative, u vidu nekih rezervnih domovina, jer gdje god da odemo mi smo Bosanci i Hercegovci.

Zijad Lugavić, gradonačelnik Tuzle, govorio je o referendumu održanom 1.marta 1992. godine, kao i drugim historijskim datumima Bosne i Hercegovine, te važnosti poštivanja različitosti i njegovanja tuzlanskog načina života:

– Važno je poštivanaje prema onome što je različito, i ljubavi prema svima koji dolaze u naš grad. I danas smo dokazali da je tuzlanski način života, jedini pravi način života za budućnost naše domovine Bosne i Hercegovone. Dan kada je BiH, nakon vijekova, tuđih uprava, obnovila svoj suverinitet i postala suverena država.

Danas je naglašeno da Dan nezavisnosti treba da bude dan ponosa, ali i dan obaveze da nastavimo raditi zajedno za bolju budućnost naše voljene Bosne i Hercegovine.

U muzičkom dijelu programa nastupio je Mješoviti hor “Lege Artis” Tuzla.

Sabina Mešić – Tuzlarije