Održana svečana akademija Behram-begove medrese u Tuzli

U prepunoj koncertnoj dvorani Bosanskog – kulturnog centra TK  održana je svečana akademija učenika i učenica 347. generacije Behmra- begove medrese koji su uspješno okončali školovanje u toj prestižnoj obrazovno- odgojnoj ustanovi.

Svečanoj akademiji prisustvovao je i reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović uz čije se ime vezuje početak obnove rada Behram – begove medrese 1993. godine. Upravo ove godine Behram – begova medresa obilježava 30. godišnjicu obnove rada nakon što je zabranjen rad i djelovanja u vrijeme SFRJ.

– Ovo je već 347. generacija, odnosno 30 godina od obnove njenog rada, ona je na svaki način potvrdila da ljudi koji su radili u njoj, koji rade i dan danas, su imali iskreni nijet i hvala dragom Bogu ovo su rezultati koje vidimo. Čestitam našoj djeci, njihovim roditeljima i profesorima i svima nama u IZ BiH jer smo dobili još jednu generaciju koja će, kao i sve prethodne, širiti dobro među ljudima, pozivati ljude na dobro i mir u BiH – kazao je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Tuzlanski muftija Vahid ef. Fazlović govorio je o posljednjih 30 godina rada Behram – begove medrese, ali i medrese otprije stotinu godina koja je za Bošnjake- muslimane Tuzle bila od izuzetne važnosti i u kojoj su dubok trag ostavili, kako je naveo, muderis i upravitelj dr. Sivčević, profesori Husić, Dubravić, Šabić, književnik Meša Selimović, muftije Muhamed i Ibrahim Čokić te mnogi, mnogi drugi.

– Ni taj veliki prekid rada, zabrana od skoro 50 godina, nije potisnula Behram – begovu medresu iz naše svijesti. Obnovili smo njen rad i ona je zasjala ponovo u punom sjaju. Kazuje i to današnja generacija učenika, dobra generacija, kao i prethodne. Mi govorimo o njihovom kvalitetu, ali je to i poruka. Ako imamo dobre učenike, ako imamo dobru generaciju mladih ljudi, onda je riječ o tome da imamo dobre generacije njihovih roditelja, čestite porodice, plemenite učitelje, muderise, da imamo snagu i za sadašnjojst i budućnost – kaže muftija tuzlanski dr. Vahid ef. Fazlović.

Direktor medrese dr. Ahmed ef. Hatunić ističe kako je 347. generacija, kao i prethodne, potvrdila svoju predanost radu i učenju, iako su imali objektivnih poteškoća i prepreka jer su generacija koja je počela svoje školovanje u vrijeme pandemije koronavirusa.

– Radili su u teškim godinama, ovo je generacija obilježana koronavirusom, ali su uspjeli savladati sve prepreke, gradivo koje je bilo postavljeno pred njih i imati uspjehe na takmičenjima gdje su uglavnom zauzimali prva mjesta, recimo, naša ekipa fizike je četiri puta prvak FBiH – kazao je direktor dr. Ahmed ef. Hatunić.

Učenik generacije je Muhamed Dedić pamti boravak u medresi kroz učenje, učestvovanje na takmičenjima, vannastavnim aktivnostima i druženju sa kolegama.

– Medresa nije, tako bih rekao, škola u koju se ide, medresa je škola koja se živi. Imali smo vannastavne aktivnosti, zajedno živimo, imamo priliku da se međusobno bolje upoznamo i upravo sam u Behram-begovoj medresi stekao poznanstva koja će ostati do kraja života – ističe on dok Mirha Čikarić, učenica generacija, zaključuje da bi ponovo odabrala medresu ako bi imala priliku da bira u kojoj će se ustanovi školovati.

– Možda poslije medrese počinje tzv. pravi život, ali u medresi smo upoznali prave vrijednosti. Poslije medrese ostaje znanje, možda gruba i hladna riječ, ali definitivno nešto najtoplije što možemo upriličiti našem biću. Opet bih upisala ovu školu – zaključila je ona.

Učenice i učenici, njih 116, priredili su bogatu svečanu akademiju, a svaki njihov nastup je popraćen dugotrajnim aplauzima.

(RTVTK)