Održana sjednica Udruženja za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam u Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla


U velikoj sali Kantonalne privredne komore Tuzla održana je sjednica sa dnevnim redom:
1. Aktuelna situacija u oblasti trgovine na području TK, izvjestilac Kasim Selimović, predsjednik Udruženja
2. Subvencije Vlade TK za pomoć  i podršku ugostiteljstvu-izvjestilac Edin Omerović, predsjednik Grupacije ugostitelja TK
3. Najava sajmova i aktivnosti u septembru, izvestilac Dino Kalesić, sekretar Udruženja


Kako je istaknuto na ovom važnom skupu gdje se razmatrala problematika privrednika, istaknuto je da se privreda TK suočava sa problemom radne snage. Problem predstavljaju oni koji sa nalaze na evidenciji za nezaposlene u Službi za zapošljavanje TK, odbijaju poslove ili rade nelegalno tako da koriste benefite koji im pruža Služba za zapošljavanje TK.

Na Tuzlanskom kantonu je 73 hiljade nezaposlenih, pa je problem i sa jedne i druge strane, a ima prostora da se prihvati posao ili da Služba za zapošljavanje nešto riješi jer je potreba za radnicima velika, istakao je Kasim Selimović, predsjednik Udruženja za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam Kontonalne privredne komore Tuzla.

Miralem Softić, rukovodilac Sektora za poslovanje sa službom za zapošljavanje je ovom prilikom istakao, da će nešto zajednički riješiti jer je zajednički cilj da se pomogne privrednicima u TK.. Evidentirati ćemo one koji odbiju poslove i skinuti ih sa evidencije nezaposlenih, kazao je Softić.

Prema riječima Edina Omerovića, predsjednika  Grupacije ugostitelja TK, zbog epidemije korone mnogi objekti su bili zatvoreni i mnogi su ostali i bez posla. Sada su otvoreni i mi sada tek osjećamo potrebu za radnom snagom. Dobili smo oko 670 hiljada od Vlade TK, a mi sada osjećamo da to nije dovoljno,  da se samo posljedice koje je izazvala korona virus saniraju i da se ublaže, istakao je Omerović.

Najavu Sajmova koji se najviše organizuju u septembru izvjestio je sekretar Udruženja, Dino Kalesić, koji je ovom prilkiom najavio da će se u Bihaću od 9-12 septembra 2021. god. održati  Sajam „Ekobis“,  Sajam turizma – Ekotour i 1. Sajam obrta. Ekobis je međunarodni sajam ekologije koji je jedan od najznačajnijih projekata Privredne komora Unsko-sanskog kantona i šire regije, a na sajmu je izlagalo više od 3.300 izlagača iz 18 zemalja .


Međunarodni sajam turizma i ekologije će se održati od 16. do 18. septembra u Lukavcu. Na sajmu će se održati okrugli stolovi, posvećeni ekologiji i turizmu. Postavka koju Komora organizuje godinama pod nazivom „Privreda TK“ je sastavni dio ovih sajamskih manifestacija i u 2021. godini će se na sajmovima predstaviti firme, članice Komore.

Od 29.09-03.10.2021.godine će se u Budvi održati 42. Sajam građevinarstva, međunarodna poslovna manifestacija u grani građevinarstva na širem tržištu. Kroz ovaj sajam se pruža izlagačima mogućnost iz regiona ulazak na tržište Crne Gore i uspostavljanje privredne saradnje i direktan pristup ključnim kupcima .

2. Međunarodni Sajam turizma „Banja Luka 2021“ koji će se održati od 29.09-03.10.2021 je međunarodna manifestacija u organizaciji RS Consulting and Trade koji će se održati u prostoru dvorane „Centar“ u Banja Luci, a očekuje se dolazak i predstavljanje kvalitetnih i interesantnih izlagača iz svijeta turizma.

Na sajmovima će učestvovati 20 najuspješnijih članica Tuzlanskog kantona, istakao je Dino Kalesić.

Duška REBIĆ