Održana sjednica odbora Udruženja turističkih agencija Kantonalne privredne komore


U okviru plana i programa rada turističkih agencija Kantonalne privredne komore Tuzla u velikoj sali Kantonalne privredne komore Tuzla održana je sjednica odbora Udruženja u proširenom sastavu.
Na dnevnom redu bilo je: informisanje javnosti o aktuelnostima vezanim za putovanje u Tursku, a u vezi sa dezinformacija koje se u javnosti plasiraju nelicencirane agencije koje je izvjestio Asim Bečić, predsjednik Odbora Udruženja turističkih agencija. Informaciju o postojeći sajamski aktivnostima i predstavljanju firmi članica u okviru zajedničke postavke pod nazivom „Privreda TK“ je izvjestio Dino Kalesić, sekretar Udruženja turističkih  agencija Kantonalne privredne komore Tuza.
Prihodi putničkih agencija na području TK prošle godine su u odnosu na prethodnu pali za 60%. Aktuelni požari u Turskoj, Grčkoj i Egiptu mogli su još uz pandemiju biti pogubni za ovu godinu jer zbog dezinformacija dođe do masovnih otkazivanja uranžmana ističu iz Udruženja turističkih agencija.


Kako je istakao Asim Bečić predsjednik Odbora Udruženja turističkih agencija, niti jedan let na antalskoj regiji nije ugrožen, Bodrum, Marmaris je malo više zahvaćen, ali turisti nisu ugroženi. Građani koji su planirali put samo kod licenciranih agencija mogu biti sigurni i kod povrata novca i drugo, te apelujemo naresorno ministarstvo da na svojoj web stranici objavi spisak takvih agencija, da bi upozorili građane.

Na sjednici odbora razgovaralo se i o najavljenim sajamskim manifestacijama u toku avgusta i septembra na kojima će kantonalna privredna komora Tuzla predstavljati svoje članice. Prema riječima Dine Kalesića, sekretara Udruženja turističkih agencija Kantonalne privredne komore Tuzla, sajamska industrija je zbog pandemije na koljenima. Privreda je generalno u teškoj situaciji iako se naziru koraci ka oporavku, a za jačanje privrednih veza, nove kontakte, nova tržišta ne postoji bolji način od prisustva sajmovima. Zato apelujemo na sve privredne subjekte u BiH, posebno članice Komore u TK da pokušaju realizovati, što više nastupa na sajmovima u BiH i zemljama regiona, ističe Kalesić.


Kako bi našim članicama stvorili pretpostavke za nove kontakte, nova tržišta, predstavljanje svojih proizvoda i usluga planiramo nastupe u avgustu i septembru. Dobili smo poziv za nastup na sajmu u Gradačcu, koji organizuje Općina Gradačac i suorganizator firma „Boms Expo“, prihvatili smo pozive i radimo na pripremi zajedničke postavke „Privreda TK“ za 25. avgust. U okviru ovogodišnjeg „Ekobisa“ od 9. do 12. septembra, a biće održan takođe međukomorska saradnja sa  PKUSK sa kojom smo dogovorili nastup na sajmu „Ekobis“ u Bihaću.
U okviru ovogodišnjeg“ Ekobisa“ od 9 do 12 septembra biće održan i 1. Sajam turizma „Ekotur“ i 1. Sajam obrta. Nakon toga zajednička postavka firmi članica Komore će biti predstavljena u Lukavcu na sajmu „List“ od 16. do 18. septembra. Postoje naznake za još nekoliko sajamskih manifestacija do kraja godine u Sarajevu, Banjaluci, Brčko Distriktu i Budvi, te očekujemo da ćemo dogovoriti nastupe na ovim sajamskim manifestacijama. Za naše članice zainteresovane za nastup na sajam u Gradačcu, Bihaću i Lukavcu obezbijedili smo besplatan prostor za prezentaciju njihovih proizvoda na Sajmu, naglasio je Dino Kalesić.
Kako je istakao Izet Nuhanović, direktor Međunarodnog sajma, turizma i ekologije Lukavac, sajmovi su neprikosnoveni način komunikacije, a bez živog kontakta je veoma teško.


  Duška REBIĆ