Održana 4. sjednica Kolegija gradonačelnika Grada Tuzle

U zgradi Gradske uprave Tuzla održana je 4. sjednica Kolegija gradonačelnika Tuzle uz korištenje informacionog-komunikacijskog sistema aplikacije ZOOM.
Izjave za medije su dali gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, direktor JZU Doma zdravlja sa poliklinikom „Dr. Mustafa Šehović“, dr. Suad Bijedić, te pomoćnica gradonačelnika za budžet finansija, Suada Isaković  i pomoćnik gradonačelnika za za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu Zijad Lugavić.
Na Kolegiju je razmatran godišnji izvještaj o izvršenju budžeta Grada Tuzle za period od 1.1. do 31.12.2020. godine, izvješaj o korištenju sredstava tekuće rezerve za period 1.1.do 31.12 2020 godinu, te godišnji izvještaj o oročavanju sredstava budžeta Grada Tuzle za 2020. godinu.


Gradonačelnik  Tuzle je obrazložio tačke koje su razmatrane, pa je između ostalog istakao da pomaže očuvanje radnih mjesta. Donesena je odluka da se poslovni prostori ne naplaćuju, pomoći će dobiti 120 subjekata, sektor privrede i zapošljavanja u cilju prevazilaženja  i ublažavanja posljedica pandemije. – Razmotrili smo odluke zakupa za poslovne prostore i druge privilegije. To će nas prilično koštati, ali smo izvršili procjenu i nadam se da će što manje firmi doći do bankrota. Pored toga, idemo na oslobađanje privrednih subjekata, ljetnih bašta, taksi stajališta i drugih prostora. Sve ove tačke Dnevnog reda će biti uvrštene na Gradskom vijeću u aprilu, istakao je gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović.


Direktor Doma zdravlja, Suad Bijedić je govorio o vakcinisanju građana, te je istakao da je cilj da se 50 hiljada građana vakciniše kako bi imali kolektivni imunitet. Do sada je pozitivnih na koronu virus bilo 8.420o, hospitaliziranih 952, u izolaciji je bilo 17.646 osoba, a 253 građana je umrlo od posljedica koronavirusa. Direktor Bijedić je kazao da oni ne određuju prioritete za vakcinaciju i da su to odluke viših niovoa vlasti koje oni realizuju. Do sada je u Tuzli vršena vakcinacija zdravstvenih radnika, osoba smještenih u domovima za starije, a danas je počela i vakcinacija starijih osoba. Za sada se proces vakcinacije odvija u Domu zdravlja prema utvrđenom rasporedu, a u slučaju potrebe masovne vakcinacije vršiti će se u Mejdanu. Za sve osobe koje žele dobiti vakcinu, bez obzira to da li imaju zdravstveno osiguranje, vakcine su besplatne.


Pomoćnica načelnika za budžet i finansije, Suada Isaković je istakla da je na Kolegiju razmatrana Odluka o pristupanju izmjene Regulacionog plana prostorne cjeline Stupine u Tuzli i Odluke pristupanju izrade Zoning plana privredne zone „Piskavica“. Razmatran je i Regulacioni plan sjeverne strane Klosterske ulice u Tuzli, te više Odluka o izboru najpovoljnijih ponuda za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države na području Grada Tuzle, kao i Odluka o prosječnoj građevinskoj cijeni stambenih prostora iz prethodne godine.


Zijad Lugavić, pomoćnik gradonačelnika za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu Grada Tuzle je obrazložio prijedloge odluke iz oblasti olakšica privrednim subjektima i građanima s ciljem ublažavanja posljedica pandemije uzrokovane korona virusom. Kako je kazao Lugavić, radi se o odluci o prijevremenom oslobađanju plaćanja zakupnina za poslovne prostore koje grad izdaje u zakup i odluci o oslobađanju od obaveza plaćanja naknade za zauzimanje javnih površina i obaveze plaćanja zakupnine za korištenje prostora u mjesnim zajednicama na području Grada Tuzle. Odluke se odnose na period od 1. maja do 31. oktobra 2021. godine.


Duška REBIĆ