Održana 26. sjednica Gradskog vijeća Gračanica

U Multimedijalnoj sali Grada Gračanica, jučer je održana 26. po redu sjednica Gradskog vijeća Gračanica na kojoj se razmatrao dnevni red od ukupno 16. tačaka.

Nakon što je vijećnik Arnes Avdić zatražio povlačenje 10. tačke dnevnog reda – razmatranje i usvajanje plana upisa učenika u I razred JU Mješovite srednje škole Gračanica za školsku 2023/2024. godinu, a čiji amandman nije prihvaćen, dnevni red usvojen je većinom glasova.

Odluka o usvajanju Strategije razvoja Grada Gračanica za 2023.-2027. godinu usvojena je jednoglasno, kao i Odluka o priznanjima Grada Gračanica, a priznanja će se u narednom periodu dodijeljivati kao plakete i značke te u novčanoj nagradi, umjesto pozlaćenih znački, kakva je bila praksa do sada.

Vijećnici su jednoglasno usvojili Odluku o utvrđivanju prosječne konačne cijene m² korisne stambene površine na području grada Gračanica, a većinom glasova usvojene su Odluka o utvrđivanju visine naknade za pogodnost gradskog građevinskog zemljišta (rente) i Odluka o bezbjednosti saobraćaja na cestama grada Gračanica.

Jednoglasno su prihvaćene i Odluka o javnom redu i miru i Odluka o radnom vremenu objekata iz oblasti trgovine i ugostiteljstva uz pohvalu što se ova posljednja Odluka našla na dnevnom redu po ubrzanoj proceduri te se može početi primijenjivati i prije ljetne sezone.

Također, većinom glasova, vijećnici su usvojili i Odluku o promjeni javnog puta u Malešićima i Odluku o prodaji nekretnine u Babićima.

Planovi upisa učenika u I razred JU Mješovita srednja škola Gračanica i Gimnazija „Dr. Mustafa Kamarić“ te Izvještaji o radu i finansijskom poslovanju javnih ustanova Bosanski kulturni centar, Centar za socijalni rad i Dječije obdanište „Naša djeca“ usvojeni su jednoglasno kao i Izvještaj o odabiru projekata po javnom pozivu za omladinske, nevladine organizacije i sportske klubove u 2022. godini.

Naposljetku, Gradsko vijeće je primilo k znanju i Informaciju o dodjeli stipendija učenicima srednjih škola i studentima za 2022/2023. godinu.

Kao i do sada, sjednica se emitovala uživo putem Radio Gračanice, a reprizu emitovanja možete pratiti na talasima istog radija već u nedjelju, 02.04.2023. godine od 10 sati.