Održan sastanak sa Udruženjem poslodavaca i samostalnih privrednika Gračanica

Jučer je u Kabinetu Gradonačelnika održan sastanak sa višečlanom delegacijom Udruženja poslodavaca Gračanica, na kome se razgovaralo o tri važna pitanja:

  1. Nastavak saradnje u pogledu Tehnološkog centra u Mješovitoj srednjoj školi.
  2. Organizacija gračaničkog privrednog sajma.
  3. Osnivanje Fondacije Grada Gračanica za najugroženije građane.

U otvorenom razgovoru konstatovano je da je u prethodnom periodu nedostajalo više zvaničnih susreta ovog karaktera, a dogovoreno je da se u narednom periodu djeluje češće, efikasnije i odgovornije, odnosno kako ostvariti dugoročnu međusobnu saradnju i kako kroz javne poslove pomoći domaćim gračaničkim firmama, ali i o tome kako zajednički djelovati i unaprijediti infrastrukturu i ukupni razvoj grada.

Gradonačelnik je u svom izlaganju predstavio postupke i aktivnosti koje su do sada poduzete na stvaranju boljeg ambijenta za rad poduzetnika, te naglasio da je podrška lokalne samouprave gračaničkoj privredi neupitna.

Istaknut je problem lošeg sistema obrazovanja, na osnovu kojeg učenici iz škole izlaze dosta nespremni za tržište rada, te i nedostatak radne snage za potrebe u privredi. Iskorak je napravljen sa “Tehnološkim centrom” u Mješovitoj srednjoj školi Gračanica i zajednička je ocjena da centar treba opremati i za druga privredi potrebna zanimanja. Očekuje se i aktivnije učešće menadžmenta škole i nadležnog Ministarstva obrazovanja TK-a. Privrednici i Grad su spremni dati puni doprinos po pitanju Tehnološkog centra. Takođe je naglašena potreba za formiranjem izdvojenog objekta Tehnološkog centra koji će prerasti u poslovno edukativni centar (nešto slično Mostarskom). Prijedlog je da budući tehnološki centar bude temelj gračaničke privrede koji će djelovati kao privatno i javno partnerstvo.

Raspravljalo se i o organizaciji gračaničkog Sajma poduzetništva. Zajednička ocjena je da je sajam potreban gradu i privredi i da organizaciju treba dići na viši nivo sa masovnijim prisustvom gračaničkih firmi.

Zaduženi su predstavnici Udruženja poslodavaca i samostalnih privrednika Gračanica, Gradske uprave i drugi, da u narednih dvadesetak dana definišu pitanje organizacije (lokacija, očekivani nivo prisustva gračaničkih privrednika, potrebna infrastruktura i slično).

Konačna odluka će biti donesena u narednih mjesec dana, a prijedlog je da se sajam organizuje krajem septembra ili početkom oktobra.

Kako je već navedeno razgovaralo se i o osnivanju Fondacije grada Gračanica za pomoć najugroženijim kategorijama građana. Fondacija bi predstavljala trajnu kategoriju koja bi bila otvorena za građane, donatore, a Gradska uprava bi pripremila zakonski okvir čime bi se dodatno podigla socijalna svijest i kod građana. Ideja je podržana i dogovorene su aktivnosti koje će dovesti do osnivanja Fondacije.

Na kraju je zaključeno da je neophodno ostvarivati i češću međusobnu komunikaciju, te da se na taj način mogu preduprijediti nesporazumi ali i kvalitetnije djelovanje na stvaranju boljeg okruženja.