Irfan Halilagić je i zvanično mandatar nove Vlade TK

Izvršni odbor Stranke demokratske akcije Tuzlanskog kantona jučer je donio jednoglasnu odluku da Irfana Halilagića, aktuelnog premijera, predloži za mandatara za sastav nove Vlade Tuzlanskog kantona.

U prostorijama Skupštine TK danas je i zvanično potvrđena odluka da Halilagić bude mandatar nove Vlade TK.

Žarko Vujović, predsjednik Skupštine TK, nakon uručenje odluke novom mandataru, najavio je da će u srijedu biti održana hitna sjednica Skupština TK na kojoj se biti imenovana nova Vlada TK.

Mandatar Halilagić, između ostalog je rekao da će nova vlada biti vlada kontinuieteta, što znači da će sastav Vlade TK biti vrlo sličan sadašnjem uz neke izmjene.

Ministar obrazovanja i nauke najvjerovatnije ostaje Ahmed Omerović, minitar MUP-a Hajrudin Mehanović. Za ministra za rad i socijalnu politiku spominje se Fedahija Ahmetović, dok će poziciju ministra privrede najvjerovatnije zadržati Edin Duraković. Imena ostalih ministara iz SDA trebala bi biti poznata narednih dana, budući da još uvijek nisu usaglašena. Ministrica pravosuđa i uprave vjerovatno će biti Nataša Marošević, novi ministar za kulturu, sport i mlade Damir Gazdić, dok će resorom trgovine, turizma i saobraćaja upravljati Denis Bećirović iz Demokratske fronte. Nova-stara ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice ostaje Anela Ajšić iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu.