Održan Okrugli sto „Tuzlanska kapija-ubijanje mladosti 1995. Nekažnjen ratni zločin“

U organizaciji Centra za istraživanje moderne i savremene historije Tuzla, Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodno pravo Univerziteta u Sarajevu, održan je Okrugli sto pod nazivom „Tuzlanska kapija -ubijanje mladosti 1995 godine, nekažnjen ratni zločin“. Okruglo sto je održan u Muzeju Kapija u kojem su na zidovima postavljene fotografije ubijene  mladosti u jednom dijelu, a u drugom istaknuti su neki pisani tekstovi poznatih novinara o ovom događaju , što je upotpunilo ovaj događaj i predavanja istaknutih profesora istorijskih prava i drugih očevidaca u njihovom izlaganju.
Na Okruglom stolu govorili su:  dr.sc.Muamer Džananović , dr. Merisa Karović-Babić, mr.sc.Mehmed Žilić, novinar Dino Kalesić, dr.Sabina Subašić-Galijatović, prof.dr.Izet Šabotić, prof.dr. Sead Selimović, mr. sc.Omer Zulić i mr.Jasmin Jajčević.
Profesor dr.Izet Šabotić iz Centra za istraživanje moderne i savremene istorije ističe, da stradanje tuzlanske mladosti zaslužuje veću naučnu pažnju koja je do sada izostala, ali i neprocesuiranje odgovornih i negiranje zločina. Negiranje zločina dolazi od onih koji su kumovali zlučinu, a Min istarstvo odbrane je izdavač knjige, koja negira zločin na Kapiji. U programskom sadržaju je laž u kontinuitetu kojim se služe, naglasio je prof.Šabotić, te najavio da će izdati Zbornik radova sa današnjeg Okruglog stola.
Prema riječima direktora Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu prof.Rasima Muratovića , živimo u memorandumskom vremenu , vremenu negiranja onoga što je učinjeno i najave novih zločina. Bavimo se 30 godina izučavanjem zločina ,čovjek postavlja sebi pitanje kakvi  su ljudi koji su ubili 71 dijete. Prije nego što su ubukli uniforme bili su dobri kolege sa posla, radilo se o ostvarenju  velikosrpskih projekata. Sam događaj je i pažnja naučnih institucija, a činjenice negiranja dolaze od strane izvršioca. Negirati ćemo sve jer živimo u vremenu negiranja zločina, ističe prof.Rasim Muratović.
Novinar Dino Kalesić koji je ranjen na Kapiji, a sinčić Sandro  od 3 godine mu je najmlađa žrtva na Kapiji , smatra da ima jednu veliku obavezu i želju da se kapija drži u fokusu , da bude put do istine, pomirenja, do boljih odnosa na ovim prostorima su udžbenici, a struka mora to odraditi posao bez emocija, bez pristranosti i tendencije , da se generacijama koje dolaze ostavi sve u pisanoj formi, istakao je Dino Kalesić.
Skup je pozdravio gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, koji je ocijenio, da je dobro da se ovaj skup održava ,zbog žrtava na Kapiji i pozdravio je prisutne porodice poginulih ,a za počinjeni zločin je samo odgovoran Novak Đukić .Oni negiraju genocid , a sada nastavljaju raniju strategiju laži jer mi njima ne nudimo mnogo istine .Kapija je samo jedna od simbola zločina i upoznat je cijeli svijet za počinjene zločine ispaljenjem granate na Tuzlanskoj kapiji , koja ove godine bilježi 27 godina od tog zločina i najtežeg u istoriji Tuzle, naglasio je gradonačelnik Imamović.
Duška REBIĆ