Odlazak radne snage: Za godinu i po u Sloveniji zaposleno 25 hiljada radnika iz BiH

Bosnu i Hercegovinu je tokom 2021. godine napustilo oko 170 hiljada osoba, a gotovo pola miliona građana otišlo je iz BiH od 2013. godine. To su rezultati istraživanja Unije za održivi povratak i integracije BiH. Najveći dio bh. građana je u druge zemlje otišao zbog zaposlenja. Putem posredovanja državne Agencije za rad i zapošljavanje, radnici odlaze na rad u Sloveniju i Njemačku.

”U prošloj godini 19.575 radnih dozvola je izdato za naše građane u Sloveniji, na osnovu posredovanja koje smo mi uradili. S početkom ove godine, za prvi kvartal je izdato 4.880 radnih dozvola, što je na tragu tih brojeva od prošle godine. Vjerujemo da će se ta dinamika zadržati”, navodi Boris Pupić, glasnogovornik Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

U Sloveniju odlaze radnici različitih zanimanja, ponajviše iz metalske i građevinske struke, dok putem posredovanja Agencije u Njemačku ide medicinski kadar, odnosno medicinske sestre i tehnničari.

‘Mi smo protekle godine posredovali u zapošljavanju 487 osoba iz BiH sa ovom traženom kvalifikacijom. Neki podaci iz prvog kvartala ove godine govore da su brojke tog posredovanja na istom nivou kao i prethodne godine”, kaže glasnogovornik Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Iako naša zemlja ima sporazume o posredovanju u zapošljavanja i sa Srbijom i Katarom, kako navodi Pupić, nije bilo posredovanja u zapošljavanju u ove zemlje. Nema radnih ponuda iz ovih država koje bi mogli oglasiti, ističe on.

 

(rtvslon)