Obnovljen Arheološki park i „Neolitsko sojeničko naselje“ na Panonskim jezerima

Piše: Duška Rebić


Završeno je predstavljanje rezultata projekta „Novi život“ neolitskog naslijeđa u sklopu kompleksa Panonskih jezera Tuzla, u skladu sa važećim epidemiološkim mjerama.
Projekat NeoLIFE je realizovao Grad Užice, Grad Tuzla, Srednja umetnička škola Užice i Opština Milići, a projekat je kofinansirala Evropska unija kroz program prekogranične saradnje Srbija-Bosna i Hercegovina 2014-2020 u okvir finansijskog instrumenta pretpristupne pomoći(IPA II).
Prema riječima šefice Službe za poslove gradonačelnika Tuzle, Svjetlane Kakeš, projekt menadžerice, ukupna vrijednost projekta je oko 600.000 EUR-a za obje zemlje. Grant Evropske unije je oko 450.000 EUR, dok je budžet za aktivnosti na području Tuzle oko 195.000 EUR. Realizacija projekta NeoLIFE počela je 1.1.2019 i završava se 31.12.2020, istakla je Kakeš.

“U protekla 24 mjeseca, projektni partneri su uz podršku Evropske unije ostvarili rezultate. U Tuzli je izvršena rekonstrukcija postojećeg arheološkog parka „Neolitsko sojeničko naselje“ u sklopu kompleksa Panonskih jezera u Tuzli. Izvođeni su radovi i obnovljena unutrašnja postavka sojenica , te osmišljena radionica isoljavanja za posjetioce, čime je podignut nivo kvaliteta usluga posjetiocima arheološkog parka.” – kazala je Svjetlana Kakeš, menadžerica projekta.

U Užicu je po ugledu na postojeći Arheološki park u Tuzli, uspostavljen novi arheološki muzej na lokalitetu Staparske banje, koji će obogatiti turističku ponudu Užica i regije. Projektni partneri su zajednički osmislili i distribuirali promotivne materijale rekonstruisanog parka u Tuzli i novoformiranog muzeja u Užicu. Grupa od 10 polaznika iz Tuzle i Užica je osposobljena za tematsko vođenje turističkih grupa u Arheološkom muzeju na otvorenom StaPARK u klisuri rijeke Đetinje u Užicu i u rekonstruisanom Neolitskom sojeničkom naselju u okviru kompleksa Panonskih jezera u Tuzli, istakla je menadžer projekta Svjetlana Kakeš.
Kako je istakao rukovodilac opštih poslovima JKP Panonike Tuzla, Muhamed Smajlefendić, zahvaljujući Gradu Tuzli potpuno je obnovljen Arheološki park koji je izgrađen prije 14 godina.

Arheološki park je uveo nove sadržaje za posjetioce, ogledno arheološko nalazište, koje će imati edukativno zabavni karakter i gdje će se organizirati animacijski sadržji i radionice za najmlađe posjetioce. U okviru Panonskih jezera obnovljen je i geološki muzej pojasnio je Smajlefendić.

“Posjetioci će moći doći da pogledaju obnovljeni Arheološki park, a u toku ljeta će biti sve otvoreno svaki dan kako bi se pogledalo bogatstvo Panonskih jezera koje posjeduje Grad Tuzla, a jedinstveno je u svijetu.” –kazao je Smajlefendić.