Obilježena 27. godišnjica formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine

U znak sjećanja na herojsku borbu za slobodu Bosne i Hercegovine brojne delegacije borčkih organizacija, izvršne i zakonodavne vlasti Bosne i gercegovine, Federacije BiH, Tuzlanskog kantona i općina su, u okviru centralne svečanosti u povodu obilježavanja 27. godišnjice formiranja Armije RBiH, koja je ove godine održana u Kalesiji, položile cijeće na centralno spomen obilježje šehidma i poginuilim borcima Odbrambeno-oslobodilačkog rata od 1992. do 1995. godine.

Dan ARBiH polaganje cvijeca 01 02 14 04 2019Ovim povodom održana je i Svečana akedemija na kojoj je istaknuto kako je 15. april 1992. godine jedan od najznačajnijih i najsvjetlijih datuma u modernoj historiji Bosne i Hercegovine.
Kako je istaknuto tokom svečane akademije, onda kada je to bilo najteže, Armija je pokazala najviši stepen morala i spremnosti da se bori za najviše ciljeve, koji ostaju kao univerzalna vrijednost. Iako takvu borbu neki danas žele relativizirati, to su dokazale brojne sudske presude, pa imajući to u vidu, s ponosom danas se može reći da je Armija RBiH na dostojanstven način odbranila građane na ovom prostoru.
U svom obraćanju premijer Kantona Jakub Suljkanović je istakao da će Vlada TK, kao i svake godine do sada, podržavati obilježavanje godišnjice formiranja Armije RBiH i realizaciju aktivnosti koje provodi Savez demobilisanih boraca TK. „Našim današnjim aktivnostima i djelima koje činimo, kroz zdravstveno zbrinjavanje, pomoć u liječenju, projekte podrške stambenom zbrinjavanju demobilisanih boraca, stipendiranju njihove djece i brojnim drugim projektima želimo iskazati našu podršku njihovim porodicama i opredjeljenje da u miru nastavimo graditi Bosnu i Hercegovinu, zemlju ravnopravnih građana, za kakvu su se i oni borili”, rekao je premijer Suljkanović istakavši također da je Vlada u proteklom periodu uradila Zakon o značajnim datumima, kojim su sistematično pobrojani datumi od posebnog interesa za Tuzlanski kanton. Izrađene su biste našim narodnim herojima i izdata Monografija II Korpusa, kao trajni podsjetnik na herojska djela i uzoran ratni put II korpusa i Armije Republike Bosne i Hercegovine. „Pored navedenog, od ove godine smo i u nastavne programe u školama uvrstili izučavanje perioda 1992-‘95. Dešavanja iz ovog perioda su obrađena i na adekvatan, obrazovno – pedagoški način prilagođena učenicima devetih razreda osnovnih škola. Sve je to doprinos da se sačuva sjećanje na djela Armije RBiH”, zaključio je premijer Suljkanović.
Na ovoj manifestaciji su okupljeni demobilisani borci iz svih općina TK i predstavnici boračkih organizacije iz Srednjeg Podrinja – Srebrenica, Vlasenica, Bratunac, Zvornik, Milići kao i borci iz Brčko Distrikta BiH. Nakon svečanog programa upriličena su i sportska takmičenja.
Osim premijera Suljkanovića, u ime Vlade Tuzlanskog kantona današnjoj svečanosti prisustvovali su ministar za boračka pitanja Enes Gegić, ministar finansija Miralem Nuhanović, ministar unutrašnjih poslova Husein Topčagić i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Mufid Klinčević.