Obilježen Svjetski dan multiple skleroze: U TK oboljelo 270 osoba

Dvadeset hiljada maraka godišnje potrebno je za liječenje osobi oboljeloj od multiple skleroze. Ova neizlječiva bolest, najčešće pogađa mlade osobe od 20.-te do 40.-te godine života, a multpla skleroza može dovesti do potpune paralize. U cilju edukacije javnosti o ovoj, sve prisutnijoj bolesti i u BiH, tuzlanski ljekari iz Klinike za neurologiju, obilježili su Svjetski dan multipla skleroze.

„Svi oni koji imaju mogućnost da pomognu takvim pacijentima, u smislu države, kantona, ministarstava, Zavoda zdravstvenog osiguranja, trebaju izdvajati veća sredstva za liječenje ovih pacijenata, jer zapravo što prije počnemo sa liječenjem, onesposobljenost takvih pacijenata će kroz vrijeme biti značajno manja.“- kazala je prof. dr. Mirjana Vidović, šefica Odjeljenja za cerebrovaskularne bolesti UKC-a Tuzla.

Načelnik Klinike za neurologiju ističe da je uspotavljanje dijagnoze multipla skleroze izuzetno je kompleksno i ne postoji simptom koji ne može zahvatiti centralni nervni sistem.

„Mi iz Klinike za neurologiju smo i što se tiče ljudskih potencijala i što se tiče dijagnostičkih potencijala potpuno spremni odgovoriti i najvećim kliničkim izazovima u postavljanju dijagnoze i liječenja ove vrlo kompleksne bolesti.“ – istakao je dr. Smajlović.

Od ove, kako je inače zovu, bolesti sa hiljadu lica, i od koje čak dva puta češće obolijevaju žene nego muškarci, na području Tuzlanskog kantona oboljelo je oko 270 osoba. Veliki problem kod ove bolesti predstavlja liječenje jer su lijekovi jako skupi, a često i nedostupni na tržištu BiH, međutim Tuzlanski kanton i kantonalni Zavod zdravstvenog osiguranja, pokazali su da imaju sluha za oboljele, čini se jedini u Federaciji, jer se po pravilu na početak terapije čeka i do dvije godine.

„Trenutno je 10 pacijenata na tretmanu imunomodulatornom terapijom o trošku našeg kantona. To su pacijenti koji su adekvatno preporučeni. Terapija koja je za njih indicirana, ordinirana je onda kada je i bilo neophodno.“ – kazao je med. sci. Adnan Burina, šef Odjeljenja za kliničku neurofiziologiju i neuromišićne bolesti UKC-a Tuzla.

Oboljelima od multipla skleroze, svoju pomoć daju i studenti Medicinskog fakulteta u Tuzli, koji su u povodu Svjetskog dana ove bolesti, organizovali druženje sa oboljelima.

“Želimo ovim potaknuti razmjenu iskustava i da ne posmatramo bolesnike samo kao oboljele i da multiplu sklerozu ne posmatramo samo kao bolest. Kao što nas i naši profesori uče to je narušen kvalitet života, a do poboljšanja tog kvaliteta ćemo moći doći samo ako pristupimo ovom problemu i ako zajedno razgovaramo o njemu.“ – istakao je Adnan Mujanović, student Medicinskog fakulteta Tuzla.

Iako je prije deset godina u svijetu ustanovljeno 11 vrsta lijekova za liječenje multipla skleroze, tek nekoliko ih je dostupno u Bosni i Hercegovini. Trenutno je u procesu registracija još jednog lijeka koji bi se uskoro mogao naći na tržištu u BiH, čime će biti stvorena mogućnost za kvalitetnije liječenje i terapiju.

(RTVSlon)