Japanske autokompanije zainteresirane za BiH

Japanske autokompanije bazirane na ekološki prihvatljivim autotehnologijama zainteresirane su za Bosnu i Hercegovinu i zapadni Balkan općenito, poručio je ambasador Japana u BiH Hideyuki Sakamoto tokom susreta s federalnom ministricom okoliša i turizma Editom Đapo.

Novoimenovanom ambasadoru Japana Đapo je poželjela dobrodošlicu i prezentirala nadležnosti i ciljeve resornog ministarstva.

– BiH jeste daleko od Japana, ali je u Evropi, pa je interesantna za japanske kompanije – kazao je Sakamoto te dodao da Japan ima tradicionalno razvijenu proizvodnju, što i jeste vodeća privredna djelatnost.

Đapo je izrazila nadu da će saradnja biti uspostavljena jer, kako je naglasila, BiH ima dobro educiranu, kvalitetnu, a jeftiniju radnu snagu u poređenju sa zemljama zapadne Evrope.

– Također, imamo velike prirodne potencijale za razvoj turizma – istakla je Đapo.

Okolišna politika i problematika zagađenja okoliša bila je posebno naglašena tokom ovog razgovora.

Sakamoto je istakao da je Japanska razvojna agencija (JAIKA) zainteresirana za saradnju i povoljno finansiranje projekata iz oblasti okoliša, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

(Nezavisni.ba)