Obilježen Svjetski dan drveća u Tuzli

U najljepšoj lokaciji u centralnom Gradskom parku u Tuzli koji je sa svih strana , pored staza okružen raznovrsnim drvećem Savez EKO-ZELENI TK je obilježio Svjetski dan drveća/stabla.
Ovim obilježavanjem želimo podsjetiti na važnost drveća, stabla i šuma,  koji su izvor života, važnost njegovu za život  ljudii, njihov opstanak prema cjelokupnog života na zemlji, istakao je prof.dr. Muhamed Omerović, predsjednik Saveza EKO-ZELENI TK na otvaranju obilježavanja ovog značajnog datuma.
-Obilježavanje je i ekološkog, karaktera, socijološkog biološkog, zdravstvenog karaktera , da podstaknemo brigu o svakom stablu jer  drveće predstavlja besplatne donatore kisika. Stablo je veoma važno i jedan je od osnovnih drvenastih vrsta na kojem se nalazi lišće, pupoljci i plodovi. Svojim razgranjavanjem stablo uvećava površinu biljke i omogućava povoljan položaj listova.Deblo na izvjesnoj visini nosi krošnju, a prelaz korjena u deblo naziva se žilište.U krošnji se nalaze grane, pupoljci, lišće, cvjetovi i plodovi u produkciji kisika jer je drveće izvor života –pojašnjava prof.Omerović, te  posebno ističe brigu o svakom stablu i upozorava na zaštitu zdravog stabla, ali i da izjure motorke koje sjeku stabla , treba svaki čovjek da zasadi jedno drvo i tako da obezbijedi sebi zrak i svojoj porodici.
Planeta je ugrožena zbog malo drveća , moramo se edukovati i ukazati i na kretanje bez automobila , koliko je često moguće, upotrebiti pri vožnji biciklo ili ići pješke , da se zaštiti čist zrak i na ovaj način, naglašava predsjednik Saveza EKO-ZELENI TK, prof.dr.Muhamed Omerović , koji je sa svojim članovima zagrlio stablo , pa i na ovaj način svima pokazao koliko je stablo važno za život ljudi na zemlji.
Preporučujemo, da svaki čovjek zasadi jedno drvo, ističu na obilježavanju 16 jula. Savez EKO-ZELENI TK!
Duška REBIĆ