Obilježen Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka u Tuzli

Piše: Duška Rebić


U povodu Međunarodnog dana djece oboljele i liječene od raka, Klinika za dječije bolesti, UKC Tuzla je održala press konferenciju u cilju podizanja svijesti o pedijatrijskom kanceru sa ciljem ukazivanja na probleme i potrebe oboljele djece. Na UKC Tuzla se godišnje otkrije 15 do 20 novih slučajeva oboljelih.


Kako je istakla šefica Odjeljenja za onkologiju i hematologiju, prim.dr. Amila Latifagić, u općoj populaciji procenat oboljevanja djece je jedan posto, a prema statističkim podacima u BiH od 150.000 osoba oboli 20 pacijenata, uzrasta do 15 godina. “Na prvom mjestu su akutne leukemije, tumori centralnog nervnog sistema, te limfomi. Kod djece se javljaju i takozvani tumori, jetre, kosti, kože, spolnih žlijezda i drugi“, kazala je prim.dr. Latifagić.


Predsjednik Udruženja „Srce za djecu“  Fikret Kubat je kazao da se realizacija Roditeljske kuće u Tuzli zbog pojave pandemije koronavirusa usporila. Zajedno sa UKC Tuzla, direktor i Vlada TK su potpisali ugovor za izgradnju Roditeljske kuće u Tuzli i već u martu će se postaviti temelji i započeti izgradnja jer smo obezbijeđena sredstva te se završetak gradnje predviđena krajem tekuće godine.


Prema riječima načelnice Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla, doc.dr. Lejle Osmančević, povećana je incidenca oboljelih od pedijatrijskog kancera, pa se ukazala potreba za proširenjem kadrovske strukture, te u Odjeljenju za hematologiju i onkologiju trenutno rade četiri ljekara. “Kapacitet Odjeljenja za hematologiju i onkologiju u Tuzli je 12 kreveta, ali se razmišlja o proširenju kapaciteta , jer liječenje nije kratkotrajno već traje od 6 mjeseci do dvije godine uz naknadno praćenje zdravstvenog stanja do pet godina”, istakla je načelnica Osmančević


U najtežim danima Atifa Buldić-Bešić bila je u Sarajevu u Roditeljskoj kući  sa svojom kćerkom koja se liječila od kancera sedam mjeseci, dobijala je sve što joj je trebalo u tim trenucima, profesionalnost, stručnost i ljudskost, majčinske savjete. “Izgradnjom Roditeljske kuće u Tuzli olakšalo bi život i roditelja i djece, ali i rad medicinskog osoblja”, naglasila je Atifa Buldić Bešić, saradnik sa javnošću Udruženja Srce za djecu.