Obilježen Međunarodni dan borbe protiv mina

Okruglim stolom na temu „Mine, minska sredstva i NUS – juče, danas, sutra” danas je u Tuzlanskom kantonu obilježen Međunarodni dan borbe protiv mina. Organizator ovog javnog skupa bila je Kantonalna uprava civilne zaštite.

I 22 godine nakon rata Bosna i Hercegovina spada u red zemalja sa najvećim stepenom zagađenja minama i trenutno je na području teritorije BiH ugroženo nešto manje od milion stanovnika. U toku 2016. godine deminirana je površina od 1.061.786,51 m2. U ovaj ukupni iznos nije uključena deminirana površina od oko pet miliona metara kvadratnih koja je realizirana kroz pilot projekte „Lend Release” (vraćanje zemljišta korisnicima) koji su rađeni novom metodom deminiranja tzv. „Ciljano tehničko izviđanje”. Nakon dobivanja certifikata i ove površine će biti uvrštene u ukupan iznos što će predstavljati znatno veću površinu sve ukupno deminirane površine na području našeg kantona.

Ipak, prema zvaničnim podacima BHMAC-a, u periodu od 1996. do kraja 2016. godine, u BiH je od mina stradalo 1.739 stanovnika. Od toga je smrtno stradalo 608, a teže i lakše ranjeno 1.131 civilna osoba. Pored stradanja civilnih osoba bilježi se i znatan broj nastradalih deminera. Smrtno je stradalo 48, a teže i lakše je povrijeđeno njih 69.

Tokom 2016. godine na području TK nije bilo slučajeva stradanja civilnih osoba ili deminera u minskim poljima. Prema podacima kojima raspolaže Kantonalna uprava civilne zaštite Tuzla, od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, dogodilo se preko 200 minskih nesreća, na području svih općina Tuzlanskog kantona, u kojima je smrtno stradalo 119, a teže i lakše su ranjene 133 osobe. Sve civilne nesreće desile su se u obilježenim područjima, tako da su najčešći razlozi koji dovode do nesreća, nepoštivanje minskih upozorenja i svjestan ulazak u sumnjiva područja zbog lova ili sječe šume.

U svom uvodnom obraćanju prisutne je pozdravio i zahvalio im se na dosadašnjem radu i doprinosu premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić.
„Hvala na svemu što činite, naporima i rizicima kojima se izlažete da bi našu životnu okolinu učinili sigurnom za život nas danas ali i naše djece u budućnosti. Današnji dan prilika je da još jednom snažno ukažemo na problem mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava i da skrenemo pažnju javnosti na ove potencijalne ubice koje konstantno vrebaju. Prilika je ovo i da pozovemo širu društvenu zajednicu, prije svih donatorske organizacije, bez kojih je proces deminiranja nemoguć, da se snažnije uključe u rješavanje ove problematike, jer mine ne poznaju nadležnost niti bilo kakve druge podjele. One su problem svih nas” rekao je premijer Gutić i pozvao medije da se snažnije uključe u ovu oblast jer se kroz edukaciju, informisanjem putem medija ili direktnim kontaktom sa ciljnim grupama visokog rizika može i mora podići svijest o opasnostima, a time i smanjiti mogućnost nesreće od mina i eksplozivnih ostataka rata.