Obilježen jubilej 140 godina Sabornog hrama Uspenije Presvete Bogorodice u Tuzli

U Tuzli je na najveličanstveniji način obilježeno 140 godina Sabornog Hrama Presvete Bogorodice u Tuzli uz veliki  broj gostiju i vjernika koji su opkolili hram sa svih strana u očekivanju patrijarha Porfirija da stigne.
Saborni hram je u Tuzli sagrađen 1882 godine u vrijeme kada je Tuzla bila stjecište bogatih srpskih trgovaca, a građen je osam godina, a nakon osvještanja postala je duhovni centar i mjesto sabiranja pravoslavnog naroda.Bio je dio naselja Srpske varoši, koje je bilo naseljeno srpskim življem na današnjem lokalitetu Panonskih jezera.
Dolasku patrijarha Porfirija mnogi su se obradovali i letili da ga dočekaju pri ulasku u hram,a riječ dobrodošlice mu je uputio Episkop zvorničkotuzlanski Fotije .U svom obraćanju prisutnima episkop Porfirije je govorio o hramu,  Tuzli i Tuzlacima, te da je, Saborni hram Presvete Bogorodice u Tuzli je svjedok da je pravoslavna zajednica neraskidivi dio odgovora grada.Radostan sam jer je veliki broj vjernika došao u Tuzlu u Sveti hram, ispunjen sam radošću Duha svetoga, zbog toga što volite Boga i svoju crkvu i što u njoj nalazite smisao svog postojanja .
Iz Tuzle je poslata poruka mira , ljubavi , suživota i tolerancije te naglašeno da je Tuzla poseban grad i primjer i drugima , jer je grad velikih ljudi, istakao je patrijarh Porfirije.
Svečanost je nastavljena u Narodnom pozorištu Tuzla sa Svečanom Akademijom na kojoj je prisustvovao i patrijarh Porfiirije koji se takođe sa prigodnim govorom obratio prisutnima, te između ostaloga istakao , da je ovim krajevima dolazio kao dijete, isto kao vaš Vladika Fotije.Naši roditelji su ovdje rođeni i vaspitavani i odrasli , kazao je patrijarh Porfirije. Na svečanoj akademiji ordžan je i kultirno umjetnički program u kojem su učestvovali i mališani sa svojim recitalima i horovima , a koji su stigli i iz Zvornika, Beograda i Tuzle koji su u svojoj izvedbi muzičkog programa oduševili prisutne.
Drugog dana obilježavanja ovog značajnog datuma, održana je Sveta liturgija , koju je predvodio patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije .Na liturgiju su stigli vjernici iz cijele Eparhije zvorničko-tuzlanske koji su stigli sa 50 autobusa, a prisustvovali su i vjerski poglavari, predstavnici zakonodavne vlasti TK,  FBiH, BiH i susjedne Srbije. Nakon Svete liturgije održan je kulturno zabavni program u posebno instaliranom prostoru za ovaj događaj u blizini hrama.
U svom govoru prilikom obraćanja na specijalno bini prisutnima se obratio i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije koji je između ostaloga naglasio, da je veoma važno zajedništvo naroda u zemljama regije , posebno na ovim prostorima.
Duška REBIĆ