Obilježen Dan Općine Teočak

U Teočaku je danas obilježena godišnjica od formiranja Općine. Ovom događaju, predvođena premijerom Tuzlanskog kantona Denijalom Tulumovićem, prisustvovala je delegacija Kantonalne vlade. S ciljem da ukaže na značaj svih lokanih zajednica, a posebno onih koje se nalaze na rubnim područjima Kantona, Vlada Tuzlanskog kantona je danas i svoju 17. vanrednu sjednicu održala u Teočaku.

Simbolično na održanoj vanrednoj sjednici Vlada je utvrdila nacrt Zakona o podršci nedovoljno razvijenim, nerazvijenim i izrazito nerazvijenim općinama u Tuzlanskom kantonu.

„Ovim zakonskim prijedlogom želimo ojačati razvojni potencijal nedovoljno razvijenih, nerazvijenih i izrazito nerazvijenih općina, koje su ujedno i demografski najugroženije općine u Tuzlanskom kantonu, te sistemskim djelovanjem kroz mjere i politike omogućiti privredni oporavak i razvoj nedovoljno razvijenih, nerazvijenih i izrazito nerazvijenih općina. Cilj pružanja ove podrške je pridonijeti privrednom, infrastrukturnom i svekolikom razvoju tih općina u skladu s njihovim posebnostima i načelu ravnomjernog razvoja Tuzlanskog kantona”, rekao je tokom svog izlaganja na svečanoj sjednici Općinskg vijeća Teočak premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulmović, te svim građanima Teočaka uputio čestite povodom Dana Općine.
Današnji dan bio je prilika da se prisjeti i oda dužno poštovanje najzaslužnijim za sve ono što danas imamo – našim poginulim borcima, ratnim vojnim invalidima, demobilisanim borcima i svima onima koji su dali doprinos u odbrani Općine, Tuzlanskog kantona i Bosne i Hercegovine u cjelini.

Dan Opcine Teocak 05 09 03 2020„Ne želeći da umanjim značaj bilo koga, ovom prilikom moram se prisjetiti rahmetli Hajre, Kapetana Hajrudina Mešića, dobitnika najviših ratnih priznanja (Zlatni ljiljan i Zlatna policijska značka. Posthumno je unaprijeđen u čin brigadnog generala i odlikovan Ordenom narodnog heroja oslobodilačkog rata Armije RBiH) čiji nam hrabri lik i doprinos svemu u čemu mi danas možemo uživati trebaju biti inspiracija. Svojom nesebičnom žrtvom, Kapetan i njegovi saborci, su nam u zalog ostavili obavezu da konstantno nadgrađujemo ono što imamo, te da konstantno gradimo nove vrijednosti. Tog zaloga se ne smijemo i ne možemo odreći”, zaključio je danas premijer Tulumović.

U okviru obilježavanja Dana Općine Teočak delegacije Kantonalne vlade i Općine Teočak položile su cvijeće odale počast na mezaru heroja odbrambeno – oslobodilačkog rata Hajrudina Mešića i šehidskim mezarjima i spomen obilježjima poginulim braniteljima.