Obilježen Dan mjesne zajednice Vukovije Donje

U ranijim popisima, osmanskim i prvim austrougarskim Vukovije su tretirane kao jedinstveno naselje, tek od 1895. godine odvojeno su posmatrana naselja Vukovije Gornje i Vukovije Donje.

Prema popisu nahije Spreča iz 1533. godine, selo Vukovije, u nahiji Spreča, imalo je 31 muslimansku i 27 hrišćanskih kuća.

Nizom aktivnosti u nedjelju je obilježen Dan mjesne zajednice Vukovije Donje. Program je počeo okupljanjem i dočekom gostiju u Domu kulture Vukovije Donje. Na samom početku srdačnu dobrodošlisu poželio je Edin Majdančić predsjednik vijeća MZ, te prisutnim čestitao ovaj značajan datum za MZ. Nakon toga uslijedila je Svečana sjednica Savjeta MZ.

MZ Vukovije Donje uzela je učešće u mnogim projektima, što se i posebno istaklo na sjednici. Riječ je o infrastrukturnim projektima, koji će poboljšati i unaprijediti život mještana. Kako se stanovništvo većinom bavi poljoprivredom, privređuje od zemljoradne, u narednom periodu radit će se na projektima koji su veoma značajni za ovaj kraj.

Prema rezultatima popisa iz 1991. godine Vukovije Donje su imale 2.721 stanovnika, od toga 2.686 Muslimana, 3 Srba, 2 Hrvata, 5 Jugoslovena i 25 ostalih.

Imamovići su po tradiciji davali imame, ranije u Atik džamiji. Najvjerovatnije da su Požegići, Sokolovići, Valjevci i neke druge porodice, sudeći po prezimenu, porijeklom od muhadžira iz Srbije.

 ntv.ba