Obilježen 4. april, Dan trijumfa i jedinstva Tuzle

Obilježen 4. april, Dan trijumfa i jedinstva Tuzle


Grad Tuzla obilježio je jedan od važnijih datuma u novoj historiji Tuzle, 4. april. Na ovaj datum 1992. godine odbornici Skupštine opštine Tuzla su kao najviši organ vlasti donijeli jednoglasno odluku u organizovanju pružanja otpora agresiji na Bosnu i Hercegovinu na području Tuzle.
Svečano obilježavanje je organizovano na otvorenom prostoru na Slanoj Banji, odavanjem poštovanja i polaganjem vijenaca na spomen obilježja, na Spomen Partizanskim brigadama, Zlatnim ljiljanima, poginulim braniteljima Tuzle 1992-1995 i na groblju civilnih žrtava rata.
Vijence su položili gradonačelnik Tuzle i viječnici Gradskog vijeća Tuzla, predstavnici političkih partija i stranaka, kao i udruženja građana.

4.aprila 1992.godine Skupština opštine Tuzla je donijela jedinstvenu odluku o pružanju organizacionog otpora, a sastav ovog organa je bio višenacionalan i tada je Tuzla pokazala jedinstvo Tuzle, to je bio trijumf jedinstva Tuzle. To je bilo vrijeme kada se na Tuzlu nadvila velika opasnost, a odbornici su svojim glasanjem pokazali jedinstvo. To političko jedinstvo je bilo veliki tuzlanski duh hrabrosti, a ovaj grad je po tome i prepoznatljiv. ” , istakao je gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović , te čestitao ovom praznik Uskrs, poručujući da Isusovo uskrsnuće treba da spaja ljude.


Predsjednica Gradskog vijeća Tuzle, Nataša Perić je kazala, kako su 4 april i 15 maj značajni datumi koje treba obilježavati i odavati počast svima koji su dali živote u odbranu Tuzle i naše zemlje. Ovo je nastavak grada Tuzle, onoga što je bilo 1920.,1941., a 1992. godine, bio je nastavak antifašističke tradicije, kada je ovaj grad rekao ne fašizmu. Na polaganju vijenaca bili su i članovi Udruženja policije Manevarac.

U večer trećeg aprila smo doznali za događaje u Bijeljini i drugim mjestima i već smo sutradan organizovali i oformili jedinice po mjesnim zajednicama da ne doživimo katastrofu. Naše jedinice su bile odbrana grada, a 6. aprila smo formirali manevarske jedinice policije. Poslije su se formirale i jedinice Armije BiH. Tuzla je ostala bez ikakvih podjela i odvajanja, svi smo tu jedinstveni i po tome je prepoznatljiva diljem svijeta jer je već davno rekla „Ne fašizmu“, kazao je Salko Hasančević.


Duška REBIĆ
.