Obilježen 22. mart Svjetski dan voda u Tuzli

U organizaciji Ekološkog saveza “EKO-ZELENI”TK u TC “Dramar” u Tuzli,  Sali za sastanke održana  je glavna manifestacija  obilježavanja 22. marta Svjetskog dana  voda. Ovom važnom događaju je do sada bilo najviše prisutnih, tako da je cijeli prostor bio popunjen i  tražila se dodatna sjedišta. Ovaj događaj su uljepšali i učenici iz OŠ Centar, ali i studenti Elektrotehničkog fakulteta i Behrambegove medrese iz Tuzle koji su izvodili  ekološki  program na temu vode. I dok su pristizali mnogi na ovaj događaj svi putevi su bili prečisti, a rječica Jala koja je u blizini je žuborila na neki poseban način , kao da je najavljivala da je danas i njen dan, a njena čistoća sa okolnim rastinjem bila je primjetna, što su uradili radnici tuzlanskog Komunalca, za ovaj dan.
Ekološki savez EKO-ZELENI TK je u povodu 22 marta Svjetskog dana voda poklonio svima prisutnim Evropsku povelju o vodi u kojoj je već u naslovu istaknuto- Voda ne poznaje granice,to je jedan zajednički izvor , koji traži međunarodnu saradnju, ali je i u 12 tačaka napomjenjeno, da bez vode nema života.Pored ovog obilježavanja u Gradu Tuzli su izvršene analize vode na javnim česmama i dato je saopštenje , da je pokrivenost javnim snabdjevanjem 97%.
Moderator programa obilježavanja bila je članica Saveze EKO-ZELENI prof.Marica Petrović , koja je o vodi istakla, da je nekada bila nestašica vode , a sada je imamo dovoljno i moramo je čuvati na nivou njenog korištenja koji predviđa i zadovoljava posebne zahtjeve zdravlja stanovništva. Voda je zajedničko nasljedstvo i njenu vrijednost moraju svi poznavati , a zadatak je svakoga da vodom ekonomiše i da je racionalno koristi.


U program obilježavanja koji je pripremio Eko-Zeleni  TK uvršteno je obraćanje predstavnika ekoloških organizacija uz uvodni referat posvećen vodi. Svjetski dan voda 22 mart 2022 ove godine je pod motom “Podzemne vode”. Kako je istakao predsjednik Ekološkog saveza „EKO-ZELENI“ TK, Prof.dr. Muhamed Omerović, podzemna voda je nevidljiva, a moramo je učiniti vidljivom.Moramo raditi što više na edukaciji i podizati svjesnost stanovništva za tim plavim zlatom. Bez vode nema života, ona je dragocjeno dobro, neophodno svakoj ljudskoj djelatnosti. Voda ima odlučujuću ulogu za sav živi svijet , jer bez nje ne može živjeti nijedno biće, jer je voda sastavni dio svih, pa trebamo čuvati to plavo zlato.
U povodu obiljažavanja 22- marta Svjetskog dana bilježavanja voda održan je i Okrugli sto , sa temom „Naše rijeke-bez vode nema života“ uz ekološku debatu i na kraju zaključci i ekološko-pedagoške poruke za javnost.
 

Duška REBIĆ