Obilježen 15. maj, Dan civilnih žrtava rata

Brojne delegacije i porodice žrtava obilježile su danas Dan civilnih žrtava rata, polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na spomen-obilježju u Bijelim Poljima.
Prisutnim su se obratili gradonačelnik Nusret Helić i glavni imam, Smajo ef. Mustafić, koji su u svom izlaganju poslali poruke mira ali i nezaborava na nevine žrtve Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995.
„Ovo spomen-obilježje civilnim žrtvama rata a i sva druga širom Gračanice i BiH svjedoče o jednom vremenu zla i pakla kroz koje smo prolazili tokom agresije na našu zemlju, ali isto tako svjedoče o herojstvu boraca i naroda ovih krajeva, časnoj borbi i pobjedi. Zato je važno dolaziti i obilaziti ih, pričati o svemu šta se događalo u periodu 1992.-1995., posebno novim generacijama i učiti ih patriotizmu.
Zaboraviti nećemo, ali zbog svijetlije budućnosti za Bosnu i Hercegovinu i našu djecu mi ćemo promovirati pomirenje, poštovanje drugog i drugačijeg, toleranciju, suživot. Gračanica i ne zna drugačije“, kazao je gradonačelnik Nusret Helić.
Nakon polaganja cvijeća i odavanja počasti, prisutni su položili cvijeće i na mezar Adema Mustajbašića, prve civilne žrtve Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. godine u Gračanici, a potom i grob najmlađe civilne žrtve rata 1992.-1995., Đorđević Ivane, na Pravoslavnom groblju u Varoši.
Grad Gračanica