Obilježavanje Dana rudara u RMU Banovići – Skromnije u odnosu na dosadašnje

 Zbog cjelokupne situacije sa pandemijom koronavirusa, organizacioni odbor za obilježavanje Dana rudara u Rudniku mrkog uglja Banovići, odlučio je  skromnije obilježiti ovaj, za rudare značajan datum. Masovnih okupljanja neće biti, a sve kako bi se poštovale naredbe i mjere nadležnih organa u vremenu pandemije. Najsvečanije je trebalo biti druženje u Radničkom domu, koje će ipak sačekati neko bolje vrijeme.

Ove godine, kao prethodnih, neće biti sportskih aktivnosti, ni zakuski rudara. To smo izbacili zbog naredbi Kriznog štaba o okupljanju. Zbog ograničenog broja, tu smo uskraćeni, nećemo biti u mogućnosti pozvati sve prijatelje RMU Banovići, bit će skroz u manjem u broju. Ima aktivnost vezana za svečani ručak sa porodicama poginulih boraca, druga aktivnost je svečana sjednica odnosno ispraćaj naših zaslužnih radnika u penziju, ove godine ih ima 73, navodi Fadil Kadumović, direktor RMU „Banovići“.

Fadil Kadumović, direktor RMU „Banovići“

 U Rudniku će se prisjetiti i odati počast na spomen obilježjima poginulim rudarima, kao i borcima u proteklom ratu. Neke od aktivnosti su i  dodjela priznanja dobitnicima nagrada ”Za doprinos u radu”, kao i sjednica Uprave Društva. Radnicima u rudniku su na osnovu kolektivnog ugovora, povećane plate za osam posto, što je ujedno i  najbolja nagrada za ovu godinu.

 –U decembru će za Dan rudara biti ostali dio regresa, takozvani višak, tako da ćemo isplatiti sve obaveze prema radniku, ističe Kudumović.

 S obzirom da nisu u mogućnosti organizovati mnoge tradicionalne aktivnosti, razlika sredstava, će prema riječima Kadumovića, biti isplaćena radnicima.

   Investicije uprkos pandemiji

 Rudnik mrkog uglja Banovići i u ovoj godini, uprkos problemima zbog pandemije koronavirusa, nastavio je s nabavkom pomoćne mehanizacije.  Najveća investicija je oko 38 miliona transportnog sistema, koja je  završnoj  fazi izgradnje. Do Dana rudara biće izvršen probni rad, a na proljeće bi trebao biti pušten u rad i odlagač za transportni sistem.

 Radovi na izgradnji transportnog sistema za odvoz otkrivke sa Površinskog kopa Turija trajali su duži vremenski period, a sada je u završnoj fazi ovaj veliki projekat banovićog rudnika. Postavljena su dva drobilična postrojenja, a plan je izgraditi još jedno. Već sada, moguće je koristiti dio transportnog sistema, a kompletiranje će biti završeno u narednoj godini.

 -Stigao na je i greder, koji smo uspjeli nabaviti pored ostalih investicija. Vrijednost je milion i po. U ovoj godini, morali smo osposobljavati staru mehanizaciju sa rezervnim dijelovima, da bismo mogli funkcionisat. S obzirom na stanje javnih nabavki, gdje se svako na svakog žali, dugo čeka, ostali smo uskraćeni za četiri buldozera, koji već dvije godine pokušavamo nabaviti i jednu drobilicu, koja je također u Uredu za žalbe, tako da nam stvara dodatne probleme, priča direktor Kadumović.

 Kada transportni sistem bude kompletiran, steći će se uslovi za određene uštede. U toku su novi investicioni planovi, po kojima bi trebalo biti izvojeno 35 do 40 miliona novih investicija, koji se prije svega odnose na jamu Omaziće, ali i mehanizaciju.

Mi se kao drugi rudnici ne možemo osloniti ni na koga. Ono što naši rudari proizvedu i što prodamo, to nam je za sve, i plate i investicije, dodao je Kadumović.

    U RMU Banovići povećana proizvodnja

Prema riječima direktora Kadumovića, u odnosu na prethodnu godinu, otkrivka je povećana za 15%, a proizvodnja za otprilike 3,5%.

-Očekujemo da će i naredne godine ostati na istom nivou. S obzirom na pandemiju, dva naša ključna kupca pored EP, Alumina Zvornik i Soda Lukavac, zbog smanjenja svoje proizvodnje, smanjili su količinu koju smo isporučivali. Tako da ova proizvodnja uglja, koja je 93% mogla je biti i 100% u ljetnom periodu.  Ne možemo precizirati, ali mogu reći da očekujemo trend pozitivnog poslovanja, oko milion ili milion i po, ističe Kadumović.

     Dobri proizvodni rezultati i pozitivno poslovanje, uprkos pandemiji, obilježiće i ovu poslovnu godinu u Rudnicima mrkog uglja Banovići. Kako ističu, realizacija plana na uglju kretaće se oko 94%  posto dok se na otkrivci očekuje prebačaj plana od nekoliko procenata.

                                                                            Mubina Biščić-Delmanović