Obilježavanje Dana rudara-Skromno, ali dostojanstveno i sigurno

Selo Husino, u blizini Tuzle, uvijek će ostati upamćeno po čuvenoj Husinskoj buni iz 1920.. Bio je to otpor 7.000 rudara koji su životima željeli obraniti svoj ponos i čast od nasilja državne vlasti, koja nije ispoštovala sporazum o visini nadnica rudarima. Pobuna je vođena  sa jednim ciljem, spasiti moral i dostojanstvo svakog čovjeka.

  Na ovu, jubilarnu 100 godišnjicu, od najveće pobune komorata, program obilježavanja je nažalost skromniji, jer zdravlje i životi su najvažniji. Pandemija koronavirusa, nije ostavila mnogo mogućnosti.

 -Program obilježavanja smo morali prilagoditi trenutnoj situaciji. Nažalost, pandemija nas je ograničila i nemamo druge mogućnosti. Usvojili smo program kojim ćemo na skroman i dostojanstven način obilježiti ovaj, za nas poseban datum, uz poštivanje mjera i preporuka kriznih štabova na svim nivoima. U svim organizacionim jedinicama: Mramor, Šikulje, Dubrave, radionica Šićki, rekultivacija i direkcija organizovaće polaganje cvijeća i odavanje počasti poginulim rudarima u skladu sa raspoloživim vremenom i poštovanjem preporučenih mjera, istakao jeZuhdija Tokić, predsjednik sindikalne organizacije rudnika Kreka.

  Centralna manifestacija obilježavanja 21. decembra – Dana rudara, u organizaciji sindikalne organizacije rudnika Kreka na spomeniku Husinskom rudaru, tamo gdje je sve i počelo, prije 100 godina.

 -Nakon polaganja cvijeća na spomeniku Husinskog rudara, na kojem će prisustvovati predstavnici svih sedam rudnika koncerna, počast i polaganje cvijeća ćemo odati i kod BKC-a, a 21. u Kaknju. Organizujemo i izložbu slika jednog rudara. Na neki način pokušavamo da to održimo, ali nije to ni blizu što bismo radili da je normalno stanje. Izostaju slavlja rudara, sijela koja prestavljaju tradiciju rudara. Drago mi je da, ne samo u rudnicima Kreke, nego rudnika koncerna, nemamo veći broj oboljelih rudara u direktnoj proizvodnji i nastojaćemo da izbjegnemo bilo kakvu mogućnost da narušimo dosadašnje, kazuje Tokić.

Iako ove godine izostaju tradicionalne aktivnosti, iz sindikalne organizacije rudnika Kreka ističu će kao i prethodnih godina, dodijeliti jubilarne nagrade, ispratiti komorate u zasluženu penziju, ali i simboličnim paketima nekako ublažiti žal za sijelima.

  Decembar je posvećen rudarima. To je mjesec koji posebno doživljaju.

Poboljšan socijalni status rudara, ali ne i modernizacija rudnika

 Prema riječima predsjednika sindikata rudnika Kreka, Zuhdije Tokića, socijalni status rudara u proteklom preiodu je znatno poboljšan. Kroz granske ugovore, povećana je satnica i samim tim i plata. Povećana su kako kaže Tokić, i druga primanja:  topli obrok, regres, jubilarne nagrade. Najveće nezadovoljstvo vide u stagnaciji u modernizaciji mehanizacije, koja je skoro pa kao prije 100 godina.

  -Imamo danas stanje, da isto kao i prije 100 godina, rudari u rudniku Mramor, u jamskoj eksploataciji rade krocom i krampom. To je stara metoda, i ne možemo biti zadovoljni. Bez pomoći Elektroprivrede, rudnik Kreka ne može funkcionisati. Mi smo u sastavu koncerna i ovisimo od njih. Nama je, posebno rudarima krivo što se nije uložilo što je trebalo i bilo omogućeno od strane najviših organa u EP, pojašnjava Tokić.

 Tokić ističe  da na nivou sva tri rudnika nedostaju osnovni uslovi za neometanu proizvodnju i postizanje boljih, prihvatljivijih  i očekivanih rezultata.

  –Rudnik Kreka godinu će završiti sa nekih 1.600.000, 00 tona. Ne treba nama niko pričati da je to nedovoljno. Zato ponovno naglašavam, bez pomoći Elektroprivrede ne možemo. Nemamo uslove da ostvarimo proizvodni rezultat koji će nam ponuditi ekonomsku stabilnost. Da imamo čelo u rudniku Mramor, imali bi proizvodnju 2.000 umjesto sadašnjih 800 do 900 tona. Imali bi, pored kontinuirane proizvodnje, sigurne uslove rada, kontinuitet u ostvarenju proizvodnih rezultata, ali i smanjenje povreda ili bilo kakvih rizika za poslovanje tih ljudi. Dva rudnika, dva kopa: Dubrave i Šikulje, da je uloženo ono što je trebalo, sada bi umjesto 1.800, imali proizvodnju od 3.000 i bez problema bi mogli realizovati sve finansijske planove i sve ono što nosi jedno poslovanje, ističe Tokić.

 Predsjednik sindikalne organizacije rudnika Kreka, Zuhdija Tokić, naglašava da je  neupitno da su napredovali u smislu socijalnog statusa, ali ne i modernizacije koja olakšava proces poslovanja, omogućava povećanje proizvodnje i sigurnost radnika. On ističe da gaje nadu u izgradnju Bloka 7, što bi značajno uticalo na njihov rad.

 –Rudnik Kreka je 90% snadbjevač tog bloka. Trebalo bi biti, da će se desiti ta mehanizacija. Posebno je važno da rude ima. Rudnici Kreka: Mramor, Šikulje i Dubrave imaju više od 200 miliona tona dokazanih  rezervi uglja, tako da je neupitna po tom pitanju sigurnost. Međutim, vidite sve ovo što se dešava, i bojim se da će doći do toga kad rudnik neće biti na onom nivou na kojem treba da bude, dodaje Tokić.

Rudari rade kao da nema korone

    Govoreći o pandemiji koronavirusa, on navodi da su rudari neprekidno radili sve protekle mjesece, ugrožavajući svoje, ali i zdravlje porodica.

      –Rudar ne može raditi online i nama je zbog toga krivo što mu se ne posvećuje adekvatna pažnja te se prema njemu odnosi kao prema biću koje je imuno na koronavirus. Odgovorno tvrdim da rudar ne može primijeniti nikakve mjere koje se preporučuju od svih kriznih štabova. Rudar mora raditi u grupama, prljavštini i bez maske koju je nemoguće koristiti, kazuje Tokić.

 Pandemija koronovirusa, kao i na sve ostale privredne grane,  svakako ostavlja posljedice i na rudnike. Kako ističu iz sindikata,  drugačije se nije moglo ni očekivati. Ipak, zadovoljni su snalaženjem, organizacijom rada, uprkos uslovima i situaciji koja je napravila haos u svijetu, a ne samo ovdje.

-Imali smo situaciju da je u Šikuljama u izolaciji, na početku pandemije bila skoro čitava smjena. Znate da to znači i smanjenje proizvodnje. Morali smo se prilagoditi situaciji, od ustajanja, dolaska, primopredaje smjena, razmjene što svakako utiče na rezultate rada. Opet, i ovu ćemo godinu završiti sa 1,6 miliona tona proizvodnje na nivou rudnika Kreka što je opet najveća proizvodnja od svih rudnika. S obzirom na uloženo,  ovu situaciju, ponosni smo da nemamo većih tragedija. U ovoj godini za sada smo imali samo jedan smrtni slučaj. Nadamo se da tih i takvih situacija neće biti, a korona je napravila haos u svijetu, tako da nemoguće da i kod nas ne ostanu posljedice pandemije, dodao je na kraju razgovora Tokić.

  Ipak, ova godina nije  tako crna. U rudnicima je došlo  do promjena u strukturama upravljanja, ukidanju odbora, uprava, što tek, prema mišljenju sindikata, treba da donese pozitivne pomake i poboljša status rudara i rudnika u okviru koncerna.

                                          Mubina Biščić-Delmanović