Nova zgrada Aerodroma Tuzla: Jedini u državi točit će gorivo u avione

Svi građevinski radovi na izgradnji nove i potpuno savremene zgrade Međunarodnog aerodroma Tuzla privedeni su kraju. Ono što sada slijedi jeste uređenje enterijera i eksterijera.

– Ulazimo u fazu dva unutrašnjeg uređenja enterijera našeg terminala. Nadam se, u odnosu na tendersku i zakonsku proceduru da ćemo te radove završiti oko aprila kako bismo zvanično otvorenje zgrade Aerodroma mogli imati krajem aprila ili početkom maja – kaže Rifet Karasalihović, direktor Aerodroma Tuzla.

Investicija će za sobom ostaviti moderne šaltere za prijem i otpremu putnika.

– Intencija je bila prilikom projektovanja ovog terminala da u jednom satu možemo opslužiti dva aviona Airbus 320 što smo i učinili. Tačno je da su naši dolasci i poslije naše rekonstrukcije ostali mali, mi ćemo shodno našem projektu na ovom terminalu, vrlo brzo pristupiti izgradnji još jednog ‘gatea’, odnosno ulaza za putnike zbog bolje funkcije protoka pri ulasku u državu – ističe Karasalihović.

Jedini u državi točit će gorivo u avione

Ali tu se ne staje. Osim što će infrastrukturno biti najsavremeniji u državi, Međunarodni aerodrom Tuzla vrlo brzo postat će i jedini koji će avionima, ma odakle i kuda letjeli, moći nuditi i avionsko gorivo.

– Mislim da ćemo u toku ovog mjeseca februara dobiti i upotrebnu dozvolu od nadležnih organa kako bismo taj naš projekat pustili u funkciju. Imperativ nam je da to završimo do početka aprila i bit ćemo u situaciju da kvalitetno snabdijevamo sve avio-kompanije gorivom – navodi Karasalihović.

Osim toga, na površini od skoro 900 m2 bit će izgrađen Atrij. On će biti smješten lijevo od glavnog ulaza u centralnu zgradu i to na terenu koji trenutno služi kao parking. U njemu će se naći suvenirnice, agencije za rent-a-car usluge, turističke organizacije, mjenjačnice i sve one usluge koje će biti tu da olakšaju i dodatno unaprijede boravak svih putnika, ali i zaposlenih na Međunarodnom aerodromu Tuzla.

Tender koji potvrđuje da će i u taj segment nove aerodromske zgrade biti uložena značajna finansijska sredstva odnosno više od milion i 375 hiljada maraka završen je 7. februara. Tim novcem bit će izgrađena i nova kanalizaciona mreža koja će sada imati i uređaj za prečišćavanje otpadnih voda. Međutim, iako se raduju novoj zgradi, u Aerodromu Tuzla vjeruju kako će i ona, vrlo brzo, biti mala.

“Kapaciteti i ono što je dugoročno potrebno MAT-u u ovom trenutku ne zadovoljavaju. Nećemo moći u narednih 5-6 godina koristiti ove kapacitete. Nadam se i uvjeren sam da će oni biti daleko veći i biti veća potreba kako bismo mogli opslužiti veći broj putnika”, zaključuje direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Putnika bi u ovoj godini moglo biti, prognozira se, i do 624.000.

(Nezavisni/Biznisinfo)