Nova sezona grijanja, zrak sve lošiji: Građani su ključ, mora se promijeniti odnos prema zagađenju

Indeks kvaliteta zraka trenutno ima brojčanu vrijednost 191 i okarakterisan je kao nezdrav, podaci su uređaja za praćenje kvaliteta zraka koji se nalaze u sklopu kompleksa Ambasade SAD-a u Sarajevu.

Nešto ranije je ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini na Twitteru objavila skalu zagađenosti zraka u Sarajevu i Pekingu, koja pokazuje da je zrak u Sarajevu gotovo isti kao u jednom od najzagađenijih gradova na svijetu, odnosno da je 19. oktobra bio i nešto zagađeniji. Stručni saradnik u Federalnom hidrometeorološkom zavodu BiH Enis Krečinić rekao je za Fenu kako te vrijednosti o zagađenju zraka nisu ništa drugačije u odnosu na vrijednosti od prošle godine.

“Te vrijednosti jesu visoke, ali još nisu dostigle maksimum koji očekujemo u narednom periodu. One su nezdrave i bit će još nezdravije, rast će kako budu padale temperature i kako se bude više grijalo u decembru i januaru. To je očekivano svake godine”, rekao je Krečinić.

Bez značajnijih promjena

U oktobru prošle godine Skupština Kantona Sarajevo usvojila je Kantonalni plan zaštite okoliša za naredni petogodišnji period, no čini se da ni ove godine nećemo vidjeti značajnije promjene. Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Čedomir Lukić rekao nam je kako značajnije promjene nisu moguće bez promjene pojedinačnog odnosa građana KS prema problemu zagađenja zraka.

“To je osnovna stvar koja može donijeti značajnije promjene kada govorimo o problemu zagađenosti zraka u KS, jer građani koriste veoma loše energente za zagrijavanje kuća, stanova i objekata. Osim toga, kvalitet zraka u značajnoj mjeri narušava veliki broj vozila s lošim motorom. Nažalost, naša ekonomska situacija je takva kakva jeste i teško je to uskratiti građanima, ali u isto vrijeme smo imali situaciju s pravilom par-nepar za koje građani nisu imali razumijevanje iako je to uvedeno za njihovo dobro”, rekao je Lukić.

Dodao je kako resorno ministarstvo radi na projektima i studijama čiji je cilj smanjenje zagađenosti zraka u Sarajevu.

“Radili smo studiju koja se odnosi na niskogradnju i razne koridore, koju finansira Švedska razvojna agencija u BiH (SIDA) i studiju koja se odnosi na razvoj daljinskog grijanja koju finansira Vlada Italije. Osim toga, radimo niz drugih konkretnih aktivnosti u smislu povećanja broja korisnika prirodnog plina”, rekao je.

Razmatraju nove mjere

Naglasio je kako je Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS trenutno u fazi razmatranja plana preventivnih mjera u situacijama prekomjerne zagađenosti.

“Smanjenje temperature grijanja, smanjenje saobraćaja, ograničenje vozila s određenim kvalitetom motora i goriva neke su od mjera koje su do sada bile na snazi i vidjet ćemo šta još eventualno možemo uraditi”, rekao je.

Podsjećamo, glavni grad BiH posljednjih godina bio je uvijek na vrhu liste zagađenih gradova Evrope. Očito je da se trend zagađenja nastavlja i ove godine, a najveće posljedice svakako će se odraziti na zdravlje građana.

(bosanski.com)