NK Zvijezda Gradačac proslavila 100.rođendan

Dana 21.09.2022. proslavljen je 100. rođendan kluba NK Zvijezda iz Gradačca, kluba koji je ponikao iz male sredine i koji uspješno traje i takmiči se već jedno stoljeće, trenutno kao član Prve lige F BiH. U tih stotinu godina, svoje najveće uspjehe je postigao kada se 1978. godine plasirao i igrao u Republičkoj ligi nekadašnje države a možda najveći uspjeh je bio kada se 2008. plasirao u Premijer ligu BiH, gdje je uspješno nastupao sedam sezona. Program proslave je počeo Svečanom akademijom kluba u gradskoj Kino sali. Gostima, fudbalerima raznih generacija kluba, građanima i članovima kluba obratili su se : predsjednik kluba Adi Šakić, najstariji živi fudbaler ovog kluba Sejno Mehmedović, autor knjige o istoriji ovog kluba dugoj stotinu godina, pod nazivom Od Vardara do ZVIJEZDA (1922-2022)  Suad Krajnović, predsjednik Skupštine kluba Muris Kikić, dugogodišnji sportski radnik i nekadašnji predsjednik ovog kluba Sadan Imamović i na kraju gradonačelnik Grada Gradačac, koji je  i glavni sponzor ove proslave,  Edis Dervišagić. Bilo je tu i nostalgičnih prisjećanja i veselih dogodovština i suza a na kraju su svima onima koji su učestvovali u radu ili igrali za ovaj klub, podijeljene zahvalnice i knjiga o stotinu godina postojanja ovog kluba.

Odmah poslije toga, na igralištu kluba Banja Ilidža, odigrana je prijateljska fudbalska utakmica između klubova FK Željezničar iz Sarajeva i domaćina NK Zvijezda. Klub iz Sarajeva je dugogodišnji sportski prijatelj ekipi iz Gradačca i to prijateljstvo je potvrđeno i njihovim gostovanjem na utakmici gradačačkog slavljenika. Željezničar je nastupio u kombinovanom sastavu i slavljenik je pobijedio sa 4:3 (4:0).

Slavlje je nastavljeno to veče na Gradskom trgu koji su ispunili građani Gradačca i gosti, uz koncert Amela Ćurića , predivni vatromet sa Kule Zmaja od Bosne, te bakljadu koju su priredili vatreni navijači Zvijezde, poznati Red Dragonsi, tako da je ta noć sijala od crvene boje njihovog kluba. Tako je Gradačac, pored Plave noći za sajamske dane dobio i crvenu noć svoga kluba .Bilo je to predivno veče, predivan kraj jednog slavljeničkog dana uz poruku svih ljubitelja fudbala iz Gradačca: Milioni zvijezda sijaju na nebu ali se samo jedna nosi u srcu. To je naša, gradačačka Zvijezda.

Tekst: Suad Krajnović

Foto : Ammar Krajnović