Neupitna budućnost BiH u evrotlanskim integracijama, nužne reforme

Delegacija Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini NATO-a upriličila je u Sarajavu okrugli sto, a za cilj ima da se nakon 66. godišnjeg zasjedanja PS NATO-a razmijene mišljenja i stavovi o evroatlanskim integracijama i tome kako sudionici skupa vide BiH na tom putu.

Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Asim Sarajlić u izjavi novinarima, nakon završetka uvodnog dijela skupa, svjestan je da ima mnogo otvorenih pitanja i političkih previranja, ali misli da budućnost BiH nema alternativu i ‘da je naša budućnost, kao države u članstvu u Evropskoj uniji i u NATO savezu’.

– Mi smo na NATO putu, mi smo u Partnerstvu za mir. Uslovno smo u aktivnom planu za punopravno članstvo u NATO-u. Program reformi koje smo donijeli, na bazi dogovora, teških pregovora i dijaloga koje je usvojilo Predsjedništvo, pretpostavka je da i na ovaj način potaknemo razmišljanja šta ćemo raditi u 2021. Naš put je neupitan, naša budućnost u NATO-u izvjesna. Naravno, tome moraju prethoditi krupne promjene, mora se ostvariti interni dijalog – kazao je.

Komandant NATO štaba Sarajevo brigadni general Eric Folkestad ističe da ‘odluka leži unutar Bosne i Hercegovine, na političkom liderstvu’.

– Mi smo ovdje prisutni već šesnaestu godina. Nadamo se da neće biti potrebno toliko vremena da se donese ta odluka. Naša vrata jesu i ostaju otvorena. Naravno, odluka je na političkim liderima – poručio je.

Za člana Delegacije i predsjedavajućeg Zajedničke komisije za Evropske integracije Nikolu Lovrinovića rad u Delegaciji NATO skupštine, uime PS BiH, bilo je zadovoljstvo.

– To je moje opredjeljenje, moj stav, stav moje političke opcije. Kao član Delegacije, sve ću učiniti da se razgovori nastave. Da se o svemu što je sporno razgovara – kazao je.

Skup je zvaničnog naziva ‘Evroatlanske integracije i Bosna i Hercegovina: šta dalje’, a prilagođen je epidemiološkoj situaciji. Za februar naredne godine najavljena je slična aktivnost u Skupštini Republike Srpske u Banjoj Luci, sa tamošnjim komitetima i pododborima.