Neum odlično popunjen, cijene pristupačne, ali infrastruktura loša

Jedini naš grad na moru u srcu sezone odlično je popunjen, razlog za to leži u pristupačnim cijenama, te činjenici da ljetujete u svojoj zemlji. Prateća infrastruktura u Neumu, kao i izolirani karakter mjesta nešto su na čemu treba mnogo više raditi.

Neum je pun gostiju, za potvrdu teze koju formirate kad vidite njegove popunjene plaže ili krene tražiti slobodan krevet, statistika i lokalna vlast vam ne može mnogo pomoći. Na tom polju cijela država mora mnogo raditi, ali ne trebate biti prevelik ekspert da na osnovu viđenog zaključite kako će sezona za neumske turističke radnike biti pozitivna.

U velikom procentu popunjeno je oko sedamnaest hiljada kreveta koliko se smatra da posjeduje jedini bh. grad na moru. Dvije hiljade nalaze se u četiri velika hotela i oni su najviše okupirani strancima, ostatak pokrivaju domaći gosti. U Neumu se morate potruditi da čujete dijalog koji nije na nekom od “naših” jezika, a osjećaj da ste na moru, a opet kao kod kuće daje neku novu dimenziju ljetovanju moru.

Cijene su prihvatljive, za mjesto na moru kafa s mlijekom od 2,5 KM nije skupa. Za sok ili pivo u nekom ugostiteljskom objektu morate platiti otprilike 3,5 KM, što je tridesetak posto skuplje nego u nekom našem mjestu u unutrašnjosti. Cijene po trgovinama i pekarama nisu mnogo različite nego drugdje kod nas.

Ni hrana u ugostiteljskim objektima nije skupa. Za vrlo dobru pizzu u pristojnom restoranu neposredno uz najveću neumsku plažu trebate izdvojiti devet ili deset KM. Imponuje i podatak da iako nismo izigravali poreske inspektore da smo za sve kupovine tog dana u Neumu dobili i fiskalni račun što i nije uobičajeno kod nas.

Najjeftiniji smještaj kojeg možete naći u Neumu iznosi jeftinih 15 KM po krevetu, ali nas uvjeravaju da su to sobe u kojima dobijete samo krevet i to dosta daleko od plaže. Bar tu vrijedi ona stara narodna “koliko para, toliko muzike”.

Plaže bolje od ijedne statistike govore da je mjesto prepuno turista. Na one dvije ili tri glavne plaže teško je naći mjesta. Za dodatni ugođaj u vidu ležaljke plaćete 6 KM, a ako bježite od sunca i želite i suncobran trebate još toliko.

Prateća infrastruktura najlošiji je dio neumske priče. Na hiljadu duša koje traže svoje mjesto pod suncem na velikoj plaži dođu dva poluispravna tuša, mjesto za presvlačenje nećete tako lako naći, a javni klozet je predratni. Taj segment je sigurno znatno lošiji nego što najbliža konkurencija nudi, a najgore od svega to i onako iziskuje najmanje investicije.

Saobraćajna izoliranost je drugi ozbiljan minus ovog našeg ljetovališta. Mjesto je blizu, a opet dosta daleko. Na granicama se po našem iskustvu čeka u prosjeku četrdesetak minuta, dok put preko ozloglašene Svitave vozača tjera na razmišljanje o karijeri u brdskom automobilizmu, a suvozače na povraćanje. Kad na toj brdsko planinskoj cesti upadnete u gužvu sjetite se poraznih statistika o broju naših građana bez pasoša.

Neum, popularno Bosansko more, pravi je fenomen jer na cijelom Jadranu nećete naći nešto slično. Možda je teško definisati njegovu specifičnost, odnosno komparativnu prednost, ali oni koji ga ispune do posljednjeg mjesta najbolje svjedoče da to nešto zaista postoji.

(Klix)